Ruuan hinta saattaa nousta hetkellisesti – "Taantuman tullessa hinnat voivat taas laskea"

Koronakriisi haastaa maatalouden 8:30

Ruuan hinta saattaa tilapäisesti nousta koronakriisin aikana, arvioi Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja MTV:n Uutisaamussa.

Pellervon taloustutkimuksen vt. tutkimusjohtaja Hanna Karakallion mukaan ruuan hinta saattaa tilapäisesti nousta ja sitten kääntyä jopa laskuun.

– En usko että ruuan hinta pomppaa pilviin, mutta varmasti kysytyimmissä tuotteissa hinta nousee eniten.

Karakallio sanoo koronakriisin aiheuttaneen kysyntään shokin, joka näkyy kustannuksissa.

– Kulutukseen tulee isoja muutoksia, joihin muun muassa kaupan ja logistiikan ja teollisuuden pitää reagoida. Tämä vaatii ylimääräisiä resursseja ja kustannuksia. Varmasti niitä viedään hintoihin, Karakallio sanoi.

Pidemmän päälle hinnat eivät hänen arvionsa mukaan kuitenkaan nouse.

– Pitemmällä syklillä talous painuu taantumaan ja ostovoima heikkenee. Se vaikuttaa siihen, että ihmiset siirtyvät enemmän arkiruokaan ja kalliimmat tuotteet jäävät hyllylle. Silloin ruokaan kulutetaan vähemmän rahaa, eikä hinta enää silloin ainakaan nouse – ehkä kääntyy jopa laskuun.

Kasvispelloilla pulaa tekijöistä

Karakallio sanoo, että ruokaa riittää koronakriisistä huolimatta. Akuutein huoli tällä hetkellä on työntekijäpula kasvisten istutuksessa,.

– Kasvispuolella tarvittaisiin ulkomaista työvoimaa. Jos ei sitä saada, niin huolena on, että saadaanko tarpeeksi suomalaista töihin, jotta saadaan kurkut, kaalit ja marjat istutettua ja syötäväksi syksyllä.

Toiminnanjohtaja Jyrki Wallin MTK:lta kertoi, että kasvispelloilla on yleensä sama, ulkomaisten osaajien ydinjoukko hoitamassa työt.

– Osa tehtävistä on määritelty kriittisiksi, ja saamme ulkomailta tekijöitä myös. Osa on jo aloittanutkin. Nyt tehdään kovasti töitä, että saadaan myös kotimaasta työvoimaa uudella tavalla liikahtamaan, Wallin sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat