Ruuan hinta saattaa tilapäisesti nousta koronakriisin aikana, arvioi Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja MTV:n Uutisaamussa.
Pellervon taloustutkimuksen vt. tutkimusjohtaja Hanna Karakallion mukaan ruuan hinta saattaa tilapäisesti nousta ja sitten kääntyä jopa laskuun.
– En usko että ruuan hinta pomppaa pilviin, mutta varmasti kysytyimmissä tuotteissa hinta nousee eniten.
Karakallio sanoo koronakriisin aiheuttaneen kysyntään shokin, joka näkyy kustannuksissa.
– Kulutukseen tulee isoja muutoksia, joihin muun muassa kaupan ja logistiikan ja teollisuuden pitää reagoida. Tämä vaatii ylimääräisiä resursseja ja kustannuksia. Varmasti niitä viedään hintoihin, Karakallio sanoi.
Pidemmän päälle hinnat eivät hänen arvionsa mukaan kuitenkaan nouse.
– Pitemmällä syklillä talous painuu taantumaan ja ostovoima heikkenee. Se vaikuttaa siihen, että ihmiset siirtyvät enemmän arkiruokaan ja kalliimmat tuotteet jäävät hyllylle. Silloin ruokaan kulutetaan vähemmän rahaa, eikä hinta enää silloin ainakaan nouse – ehkä kääntyy jopa laskuun.
