Ruotsissa kriisikokous jengiväkivallasta

Ruotsissa järjestäytyneen rikollisuuden vastainen neuvosto on pitänyt tänään hätäkokouksen pahentuneen jengiväkivaltatilanteen takia. Hallituksen koolle kutsumaan tapaamiseen osallistui oikeus- ja poliisiviranomaisten lisäksi edustajia muun muassa sosiaalihallinnosta ja koululaitoksesta.

Oikeusministeri Gunnar Strömmerin mukaan tärkeimpänä asiana kokouksessa oli pohtia sitä, miten estää lasten ja nuorten rekrytoiminen rikollisjengien palvelukseen.

Ruotsissa on ammuttu kuoliaaksi jo ainakin seitsemän ihmistä pelkästään tämän kuun aikana. Maalitauluiksi ovat joutuneet rikollisjengien jäsenten lisäksi myös heidän omaisensa ja myös täysin sivulliset henkilöt.

Kokouksen jälkeen Strömmer kuvasi tavoitteena olleen muun muassa muodostaa yhteistä tilannekuvaa eri viranomaisten kesken. Hänen mukaansa kaikki olivat olleet yhtä mieltä siitä, ettei viimeaikaisissa tapahtumissa ole kyse mistään tavallisesta nuorisorikollisuudesta vaan aivan omasta väkivaltarikollisuuden lajista.

Ministerin mukaan osallistujat olivat olleen yksimielisiä myös siitä, että tilanne jatkuu ennallaan, jos mitään ei tehdä. Tällaista vaihtoehtoa ei voi olla olemassa, Strömmer korosti.

Viranomaisten on määrä julkistaa yhteinen selvitys uusista toimista jengirikollisuutta vastaan tämän kuun loppuun mennessä. Strömmer sanoi uskovansa, että uusia konkreettisia toimia ryhdytään toteuttamaan pikaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat