Ruotsalainen potilasjärjestö varoittaa: Tällaisia jälkioireita korona aiheuttaa lapsilla – pysäyttävä ilmiö havaittu myös muualla

Koronan jälkioireista kärsivät tukevat toisiaan netissä –"Oireita jo 200 päivää" 2:15
Koronan sairastanut suomalaismies on kärsinyt jälkioireista jo yli 200 päivää – videolla kerrotaan, mitä "pitkästä covidista" tiedetään.

Ruotsalaisen potilasjärjestön jäsenet vaativat lisää tutkimusta siitä, miten koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti vaikuttaa lapsiin pitkällä tähtäimellä.

Iltapäivälehti Aftonbladet on julkaissut mielipidekirjoituksen, jossa ruotsalainen potilasjärjestö nostaa tikun nokkaan lasten ja nuorten pitkäaikaiset koronaoireet. Kirjoituksessa kerrotaan, että covid-19 voi aiheuttaa lapsilla ja nuorilla samankaltaisia jälkioireita kuin aikuisillakin.

Kirjoittajien mukaan niin sanotun "pitkän covidin" oireita lapsilla ovat esimerkiksi pitkittynyt kuume, päänsärky, huimaus, pahoinvointi, vatsakipu, kurkkukipu, hengenahdistus, korkea syke, jalkojen tunnottomuus, raajoissa tuntuva kipu, voimakas uupumus ja väsymys, kutiseva ihottuma, keskittymisvaikeudet sekä rintakivut.

– Oireet tulevat ja menevät. Pieninkin fyysinen tai henkinen ylikuormitus johtaa takaiskuun ja oireiden pahenemiseen, potilasjärjestön jäsenet kirjoittavat.

Pitkään jatkuva oireilu häiritsee lasten ja nuorten normaalia elämää sekä koulunkäyntiä.

Lasten pitkäaikaiset koronaoireet saatetaan sivuuttaa

Kirjoittajien mukaan lasten koronasairastumisista sekä infektion aiheuttamista pitkäaikaisista oireista vaietaan. Potilasjärjestö kuitenkin kertoo tavoittaneensa nopeasti Facebookin kautta lukuisia perheitä, joissa on "pitkästä covidista" kärsiviä lapsia, jotka eivät ole saaneet apua oireisiinsa eivätkä niiden aiheuttamiin vaikeuksiin.

Vanhemmat ovat järjestön mukaan tilanteessa voimattomia. Kirjoittavat vaativat muun muassa lisää tutkimusta koronaviruksen vaikutuksesta lapsiin sekä sitä, että asia otetaan vakavasti.

Ruotsin lisäksi lasten sairastaman koronan jälkioireisiin on havahduttu esimerkiksi pandemian runtelemissa Isossa-Britanniassa sekä Yhdysvalloissa. Esimerkiksi iltapäivälehti Daily Mail on kertonut koronan sairastaneista lapsista, jotka ovat kärsineet jälkioireista kuukausien ajan. Moni saarivaltion vanhempi kertoo lehden mukaan, etteivät he ole saaneet tukea tai hoitoa tilanteessa.

Lasten pitkäaikaisista koronaoireista ja niiden sivuuttamisesta on uutisoinut myös The New York Times. Lehden haastattelema lastentautien erikoislääkäri Richard Besser toivoo tutkimuksia, jotka auttavat ymmärtämään, millaisia seurauksia covid-19-taudin sairastamisella on lapsille lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä.

Jälkioireita myös lievän koronavirustaudin sairastaneilla

Infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoi MTV Uutisille syyskuussa, että koronan jälkioireita on ollut kaikenikäisillä ihmisillä eivätkä ne ole välttämättä helppoja edes nuorilla. Tuolloin Järvinen arvioi, että suurin osa oireista on seurausta elimistön voimakkaasta puolustusvasteesta.

Yleisen käsityksen mukaan vaikea koronavirustauti on erittäin harvinainen lapsilla. Jälkioireita on kuitenkin havaittu myös potilailla, jotka ovat sairastaneet taudin lievänä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat