Amerikkalainen lääkäri nimeää kaksi oiretta, jotka kertovat koronaan sairastumisesta "lähes sataprosenttisesti"

Lääkärit raportoivat uudesta mahdollisesta koronatartunnan merkistä, joka voi ilmeitä varpaissa 0:54
Koronavirus voi oireilla myös iholla. Katso videolta, miltä "covid-varpaat" näyttävät.

Yhdysvaltalaisen lääkärin mukaan hajuaistin menettäminen yhdessä kuumeen kanssa kertoo aikuisilla lähes sataprosenttisen varmasti koronavirustartunnasta.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on yhdistetty liuta erilaisia oireita, kuten hengenahdistus, kuume, yskä, ruoansulatusongelmat sekä haju- ja makuaistin menettäminen. Taudin on jopa huomattu voivan aiheuttaa omituisia muutoksia ihossa ja jaloissa.

Amerikkalaiselle Eat This, Not That -terveyssivustolle haastattelun antanut Stephen Berger sanoo, että koronavirusinfektion saaneet ihmiset kokevat usein useamman kuin yhden tautiin liitetyn oireen. Berger on infektiotauteihin ja mikrobiologiaan erikoistunut lääkäri. 

Hajuaistin puute ja kuume ennustavat tartuntaa

Bergerin mukaan hajuaistin heikkeneminen on hyvin yleinen oire koronainfektion saaneilla. Hän sanoo, että yli 75 prosenttia sairastuneista kokee hajuaistinsa ja usein myös makuaistinsa heikenneen. Aistien heikkeneminen näyttää olevan hyvin tunnusmerkillinen oire koronasta siinäkin mielessä, että sitä esiintyy harvemmin muiden hengitystieinfektioiden, kuten flunssan yhteydessä.

Toki myös rajun flunssan tai kuumeen yhteydessä voi ilmetä haju- ja makuaistin heikentymistä. Hiljattain ilmestyneen tutkimuksen mukaan näissä tapauksissa aistihäiriöihin liittyy kuitenkin myös tukkoisuutta, kun taas koronapotilaat pystyvät hengittämään vapaasti oireesta huolimatta.

Erityisesti jos haju- ja makuaistin heikentymiseen liittyy kuumetta, epäilisi Berger vahvasti koronavirusta. 

– Hajuaistin puute ja kuume kertovat lähes sataprosenttisesti covid-19-diagnoosista aikuisilla, hän sanoo.

Maailmalla aistihäiriöistä vahvoja viitteitä

Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että tavallisimmat koronavirustartunnat oireet ovat kuume, kuiva yskä sekä väsymys. Maku- ja hajuaistin häiriöt ovat järjestön mukaan harvinaisempia oireita.

Nature Medicine -tiedelehdessä toukokuussa julkaistu laaja tutkimus toteaa, että haju- ja makuaistin puute on yleinen oire positiivisen koronatestin antaneilla. Toinen toukokuinen raportti esittää, että sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista 34–98 prosenttia kärsii hajuaistin puutteesta. Heinäkuussa ilmestynyt tutkimus puolestaan vihjaa, että koronapotilaat kärsivät 27 kertaa muita todennäköisemmin haju- ja makuaistin puuttumisesta.

National Geographic kertoo, että suurin osa aistihäiriöistä kärsivistä potilaista saa haju- ja makuaistinsa takaisin muutamien viikkojen kuluessa.

Lue myös:

    Uusimmat