Ripley-nukkea kuljettanut SpaceX:n alus telakoitui onnistuneesti kansainväliselle avaruusasemalle – historiallinen koelento saavutti tärkeän välietapin

Yhdysvaltalaisen yksityisen avaruusyhtiön SpaceX:n alus on telakoitunut onnistuneesti kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yksityisen yhtiön valmistama, miehitettyjä avaruuslentoja varten suunniteltu alus on saapunut asemalle.

Crew Dragon -alus on koelennolla ja sen ainoa matkustaja on Ripley-niminen nukke. Alus saattaa kuitenkin päästä tositoimiin pian: jos koelento sujuu hyvin, Nasa haluaa lähettää myöhemmin tänä vuonna kaksi astronauttia aluksen matkassa avaruusasemalle.

Crew Dragon laukaistiin eilen Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta, ja runsas vuorokausi myöhemmin se saavutti avaruusaseman.

–  Onnittelen SpaceX:n ja Nasan tiimejä tästä merkittävästä virstanpylväästä maamme avaruushistoriassa – järjestelmä, jonka on rakentanut ja jota operoi kaupallinen yhtiö julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön kautta, on vallankumouksellinen askel matkalla ihmisten saamiseksi Kuuhun, Marsiin ja vielä pidemmälle, sanoi Nasan johtaja Jim Bridenstine.

Alus lähtee paluumatkalle perjantaina

SpaceX:n johtaja, myös sähköautovalmistaja Teslan johdosta tunnettu Elon Musk sanoi, että koelentoon kulminoituu vuosien työ.

–  Meiltä on kestänyt 17 vuotta päästä tähän pisteeseen. Siihen on vaadittu uskomaton määrä raskasta työtä ja uhrauksia monilta ihmisiltä. Haluan ilmaista myös syvän kiitollisuuteni Nasalle, Musk sanoi.

ISS:llä alusta ovat vastassa aseman tämänhetkinen miehistö, yhdysvaltalainen Anne McClain, venäläinen Oleg Kononenko ja kanadalainen David Saint-Jacques.

Aluksen on määrä lähteä paluumatkalle kohti Maata perjantaina.

Nasan mukaan miehitettyä lentoa on kaavailtu heinäkuulle. Kyseessä olisi ensimmäinen amerikkalaisten oma avaruuslento sitten vuoden 2011, jolloin Nasa lopetti sukkulaohjelmansa.

Lue myös:

    Uusimmat