Väistyvä kiekkopomo Rene Fasel tunnustaa virheensä, joka poiki "poikkeuksellisen paskamyrskyn" – "Piti piiloutua muutamaksi päiväksi"

4:06
Viime kevään MM-jääkiekossa kuohutti Valko-Venäjän lippuun liittynyt kohu – näin Kalervo Kummola kommentoi tapausta.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtaja Rene Fasel siirtyy syrjään, kun hänen seuraajansa valitaan lauantaina Pietarissa.

Faselin 27 vuoteen IIHF:n johdossa mahtui paljon. Sveitsiläinen itse nostaa Blickin haastattelussa esiin IIHF:n ja NHL:n siteiden vahvistamisen ja NHL-pelaajien saamisen olympialaisiin sekä Koreoiden yhteisen naisten joukkueen pelaamisen Pyeongchangin olympialaisissa.

– Se oli hieno hetki minulle. Teimme paljon töitä sen eteen.

Faselin seuraaja valitaan IIHF:n puolivuotiskokouksessa Pietarissa lauantaina. Tassin haastattelussa Fasel sanoo halunneensa jättää tehtävänsä nimenomaan Pietarin kokouksessa. Fasel tuli pitkän puheenjohtajuutensa aikana tunnetuksi Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin ystävänä.

– Nämä 27 vuotta ovat olleet upeita, mutta nyt täytyy mennä eteenpäin. On aika lopettaa, mutta uskon, että jatkan työskentelyä jääkiekon hyväksi, koska niin olen toiminut kaikki nämä vuodet.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

"Ihailen häntä"

Faselin veljeily Putinin kanssa on nostattanut kulmakarvoja kiekkomaailmassa. Blickin haastattelussa sveitsiläinen ylistää Venäjän presidenttiä.

– Rakastan sitä maata ja sen kansaa. Presidentti Putin on saavuttanut paljon lyhyessä ajassa. On melkoinen saavutus johtaa vakaasti maata, jossa on 11 aikavyöhykettä ja sata eri kieltä. Ihailen häntä siitä. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Fasel sai aikaan melkoisen kohun puolustaessaan viime kaudella viimeiseen saakka Valko-Venäjän MM-kisaisännyyttä. Muun muassa IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola piti selvänä, ettei kisoja voida järjestää itsevaltaisen Aljaksandr Lukashenkan johtamassa mielenosoitusten repimässä maassa. Fasel näki tilanteen toisin.

Hän matkusti tapaamaan Lukashenkaa Minskiin. Minskistä levinneet kuvat Lukashenkan ja Faselin lämpimästä halauksesta aiheuttivat kohun. Nyt Fasel myöntää tapahtuneen olleen virhe.

– Tarkoitus oli hyvä, mutta kaikki meni lopulta pieleen, hän sanoo.

– Olin luultavasti vähän naivi. Ajattelin, että voisin tehdä hyvää. Sen jälkeen piti piiloutua muutamaksi päiväksi. Tapausta seurannut paskamyrsky, pahoittelut ilmauksesta, oli poikkeuksellisen voimakas.

Myös Kummola päivitteli Faselin toimintaa Minskissä.

– Pöyristyttäviä kuvia (tapaamisesta), mutta eivät ne yllätä. Nämä miehet tuntevat toisensa hyvinkin, Kummola kommentoi tapausta tuolloin STT:lle.

Faselin, 71, pitkä ura IIHF:ssä tulee päätökseen, mutta mies ei aio lepäillä jatkossakaan laakereillaan. Venäjä-myönteistä miestä on povattu jopa KHL:n johtoon, mutta siihen työhön hän ei omien sanojensa mukaan ole ryhtymässä. Venäjää mies ei ole hylkäämässä. Fasel sanoo opettelevansa maan kielen.

– En halua siihen hommaan. En enää halua operationaalisia tehtäviä. Mutta varmasti olen sinne yhteydessä. Minulla on suunnitelmia mennä toiseen suuntaan. Mutta en kerro siitä nyt. Kaikki selviää, kun on sen aika.

Tassille Fasel myöntää, että jonkinlainen neuvonantajan rooli Venäjän jääkiekkoliitossa ja KHL:ssä on mahdollinen.

IIHF:n uusi puheenjohtaja valitaan Pietarissa lauantaina. Ehdokkaat ovat tanskalainen Henrik Bach Nielsen, tshekkiläinen Petr Briza, valkovenäläinen  Sergei Gontsharov, saksalainen Franz Reindl ja ranskalainen Luc Tardif. Liiton johto vaihtuu kokonaisuudessaan, kun myös Kummolan paikalle valitaan uusi varapuheenjohtaja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja