Kalervo Kummola puhuu suoraan kaudestaan Putinia ihailevan Rene Faselin rinnalla – "Kävi siinä mielessä huono tuuri"

Sveitsiläisen hammaslääkärin Rene Faselin 27 vuotta kestänyt valtakausi päättyy lauantaina, kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) valitsee uuden puheenjohtajan Pietarissa. Samalla loppuu Kalervo Kummolan vuonna 2003 alkanut aika liiton varapuheenjohtajana. IIHF:n hallitukseen Kummola valittiin jo vuonna 1998.

– Ihan mielelläni lopetan, aikansa kutakin, Kummola kommentoi MTV Urheilulle.

– Ei jää minkäänlaista haikeutta. Kuitenkin tulee aina kutsu kisoihin. Kyllä tämä nyt riittää yhden miehen osalta.

IIHF:n uudeksi puheenjohtajaksi on ehdolla viisi miestä, jotka kaikki istuvat liiton hallituksessa.

IIHF:n puheenjohtajaehdokkaat

Henrik Bach Nielsen, Tanska

Petr Briza, Tshekki

Sergei Gontsharov, Valko-Venäjä

Franz Reindl, Saksa

Luc Tardif, Ranska

Kummola ei halua paljastaa omaa suosikkiaan liiton johtoon.

– Kuka hyvänsä valitaan, varmaan pystyy hoitamaan sen homman, hän tyytyy toteamaan.

– Varmaan siellä on sopivampia ja epäsopivampia. En usko, että Valko-Venäjän ehdokkaalla on isoja mahdollisuuksia tässä tilanteessa. Mutta en muuten halua ottaa kantaa kollegoiden valintoihin.

Kuka hyvänsä IIHF:n johtoon valitaan, sanoo Kummola monen asian muuttuvan. Myös liiton pääsihteeri vaihtuu Horst Lichtnerin kesällä tapahtuneen erottamisen myötä.

– Tuleva puheenjohtaja ei ole enää päätoiminen eikä istu enää toimistolla. Pääsihteeri kun muuttuu samaan aikaan, se muutos tekee myös paljon. Varmasti muuttuu paljon. En nyt lähde erittelemään enempää, mikä muuttuu. Mutta ehkä kaikki muuttuu vähän.

Suomalaisista IIHF:n vaaleissa ehdolla on Heikki Hietanen, joka tähtää liiton hallitukseen. Joka tapauksessa suomalaiset saavat tottua siihen, että aivan liiton kärkipaikoilla ei Kummolan jälkeen edustajaa nähdä.

Kummola sanoo, että edustajan puuttuminen liiton johdosta vaikuttaa Suomen asemaan.

– Pääasia on, että (Hietanen) pääsisi hallitukseen. On vaikea lähteä puheenjohtaja- tai varapuheenjohtajaehdokkaaksi uutena hallituksen jäsenenä. Ehkä ensi kerralla Hietasella on mahdollisuus lähteä ehdolle, Kummola tuumii.

– Totta kai on tärkeää Suomelle, että saadaan mies sinne hallitukseen. Toivotaan, että homma onnistuu.

Välit Faselin kanssa?

Nykyinen puheenjohtaja Rene Fasel ehti tulla hyvin tutuksi kansainväliselle kiekkoyleisölle pitkän kautensa aikana. Fasel muistetaan paitsi MM-pokaalin jakotilaisuuksista myös läheisistä väleistään Venäjän ja presidenttin Vladimir Putinin kanssa. 

Viime kaudella Fasel keräsi kyseenalaista julkisuutta, kun hän puolusti viimeiseen asti ihmisoikeuksia polkeneen Valko-Venäjän MM-kisaisännyyttä. Vastapuolella oli Kummola, joka vaati isännyyden viemistä itsevaltaisen Aljoksandr Lukashenkan johtamalta maalta.

Fasel jopa matkusti Valko-Venäjälle keskustelemaan Lukashenkan kanssa. Tapaamisesta levinneet kuvat toisiaan halaavista Faselista ja Lukashenkasta eivät olleet Kummolan mieleen.

– Pöyristyttäviä kuvia (tapaamisesta), mutta eivät ne yllätä. Nämä miehet tuntevat toisensa hyvinkin, Kummola kommentoi tapausta tuolloin STT:lle.

Kummola sanoo suoraan, että Faselin käytös jätti lommon IIHF:n kilpeen.

– Kyllä se, että on selvästi ollut yhteen suuntaan kallellaan, on varmasti vaikuttanut, eikä se ole varmasti hohdetta tuonut tälle liitolle.

Fasel itse kommentoi suhdettaan Venäjään ja Putiniin sveitsiläisen Blickin haastattelussa. Fasel sanoo rakastavansa Venäjää ja venäläisiä, eikä Putinkaan jää ilman ylisanoja.

– Presidentti Putin on saavuttanut paljon lyhyessä ajassa. On melkoinen saavutus johtaa vakaasti maata, jossa on 11 aikavyöhykettä ja sata eri kieltä. Ihailen häntä siitä.

Tulevalla puheenjohtajalla riittää työtä kuvan kiillottamisessa. Kummolan toteaa, että onnistuminen riippuu valittavasta henkilöstä. Sen enempää hän ei ehdokkaita erittele.

– Olen itse sanonut, että täytyy olla taloudellisesti riippumaton ja muutenkin riippumaton. Sellainen ihminen pystyy viemään asioita eteenpäin.

Välejään Faselin kanssa Kummola luonnehtii asiallisiksi Valko-Venäjä-selkkauksen kovastakin kielenkäytöstä huolimatta.

– Muodollisesti ihan hyvät.

Ette kuitenkaan käy saunomassa yhdessä?

– Olen huono saunomaan, eikä hänkään ilmeisesti kovin kova. Kyllä me ollaan ihan täysin puheväleissä.

"Kävi huono tuuri"

Vaikka IIHF:n jättävien voimahahmojen välit ovat muodollisesti kunnossa, sanoo Kummola suoraan, että olisi mieluusti työskennellyt IIHF-urallaan myös jonkun toisen kanssa.

– Jos suoraan kuvailen (aikaa varapuheenjohtajana), olisin mielelläni jossain vaiheessa ainakin jonkun muunkin kanssa tehnyt töitä kuin Renen kanssa. Kävi siinä mielessä huono tuuri, että hän oli jo silloin puheenjohtaja, kun aloitin, Kummola aloittaa.

– Kyllä me yleensä olemme pärjänneet. Mutta olisi nähty ehkä erilaistakin hallintoa. Mutta se meni nyt näin tämä ura.

Kummola sanoo, että Faselin 27 vuotta kestänyt kausi liiton johdossa oli selkeästi liian pitkä. Jatkossa vastaavat superkaudet eivät ole mahdollisia.

– Meillä on uudet säännöt, että ei voi olla kolmea kautta kauemmin. Se tekee 12 vuotta, Kummola sanoo.

– Tietysti ehkä minäkin olin liian kauan siellä. Mutta se nyt meni näin.

Lue myös:

    Uusimmat