Ravintorikas kuitupommi: Tästä viljatuotteesta uusi terveysruokahitti?

Ensin trendiviljaksi nousi kvinoa, nyt hehkutetaan vihreää vehnää.

Vihreäksi vehnäksikin kutsuttu freekeh on nousemassa uudeksi terveystrendiksi. Freekeh on kypsymätöntä vehnänjyvää, eli se on kerätty nuorena ja vihreänä. Tämän jälkeen se kuivatetaan sekä savustetaan. Freekeh-vehnän maku muistuttaa hieman bulgurvehnää, mutta on hieman ruohoisempi. Tekstuuriltaan ja maultaan freekeh-viljaa voisi verrata myös ohraan. Freekeh-vehnän ominaismaku on kuitenkin savuisempi, sillä vehnänjyvät savustetaan.

Kuitupitoinen superuoka

Freekeh-vehnän on muun muassa australialaistutkimuksissa todettu olevan tavallista vehnää terveellisempää, sillä se sisältää enemmän proteiinia, kuitua ja mineraaleja kuin kypsä vehnä. Freekeh-vehnällä on myös alhainen glykeeminen indeksi. Kuitua vihreässä vehnässä on jopa kolme kertaa enemmän kuin tummassa riisissä ja tuplasti enemmän kuin kvinoassa. Freekeh-vehnä sisältää myös resistanssia tärkkelystä, joka on kuidun tavalla toimiva hiilihydraatti. Se auttaa siis pitämään vatsan kylläisenä pidempään.

Freekeh-vehnän kaupallinen saatavuus on vielä melko huono, mutta terveysasiantuntijat uskovat sen suosion kasvun täyttävän pian kauppojen hyllyt. Freekeh-vehnää on käytetty ravinnoksi jo pitkään muun muassa Pohjois-Afrikan maissa sekä Välimeren itäosissa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja