Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

10:04Hapatetut herkut – maku ja terveys helposti talteenMiten tehdään hapankaalia tai kimchia? Katso videolta ruoka-asiantuntijan vinkit!
Julkaistu 30.10.2025 08:22
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Hapankaali on superterveellinen perinneherkku. Näin teet itse onnistuneesti hapankaalia tai kimchia.

Huomenta Suomessa perehdyttiin lokakuussa fermentoinnin saloihin. Fermentointi tarkoittaa erilaisten raaka-aineiden hapattamista.

– Se on vanhan kansan säilöntämuoto. Maitohappokäymisen avulla on säilötty tuotteita. Se ei ole ihan nopea prosessi, mutta onnistuu kotikeittiössäkin, Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää kertoi lähetyksessä. 

Kylänpään mukaan periaatteessa kaikkia kasviksia voi fermentoida. Hapankaaliin käytetään perinteisesti valkokaalia, kun taas korealaiseen kimchiin kyssäkaalia. 

Tärkeintä hapankaalin valmistamisessa on Kylänpään mukaan hyvä hygienia.

– Suurin epäonnistumisen paikka on se, jos sinulla on likaiset kädet, likaiset työvälineet tai likainen astia, johon hapankaalin säilöt. 

Lue myös: Enemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa – miksi tämä proteiinipommi ei maistu suomalaisille?

Tutkitut terveyshyödyt

Hapankaalilla, kuten korealaisella kimchilla, on tutkitusti suotuisat vaikutukset suoliston terveyteen sekä painonhallintaan. Loppuvuodesta 2024 Journal of Functional Foods -alustalla julkaistun tutkimuksen tuloksia esitteli aiemmin muassa ruotsalaislehti Aftonbladet.

Tutkimuksessa havaittiin, että fermentoitu kasvisvalmiste ei ainoastaan vähentänyt kehon rasvaa, vaan myös muutti suolistomikrobistoa terveempään suuntaan.

Tutkijoiden mukaan kimchi vaikutti erityisesti suolistobakteerien tasapainoon: se lisäsi aineenvaihduntaa tukevaa Akkermansia muciniphila -bakteeria ja vähensi haitallisia Proteobacteria-bakteereja. Nämä haitalliset bakteerit on yhdistetty tulehdustiloihin ja aineenvaihduntahäiriöihin.

Myös ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää allekirjoittaa hapankaalin hyödyt

– Kyllähän kaikki hapatetut tuotteet tekevät suolistolle hyvää. Ne ovat lempeitä ja tukevat suoliston omaa bakteerikantaa. 

Katso yllä olevalta videolta, miten hapankaalia ja kimchia voi helposti tehdä itse!

Lue myös: Ruoka, joka tekee ihmeitä suolistolle ja auttaa jopa laihtumaan – oletko maistanut?

Lisää aiheesta:

Suositun ruokakilpailun voittanut Terhi toivoisi suomalaisten ottavan yhden ainesosan omakseen: "Oikeasti superruokaa"Pitkäikäisyyden asiantuntija paljastaa aamupalavalintansa – eikä se ole kaurapuuroYlivoimaisia terveyshyötyjä ylistetään jälleen: Jos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämäJos syöt vain yhtä kasvista, valitse tämä – lääkäri perustelee, miksiRavitsemusterapeutti hehkuttaa: Näitä trendiruokia jokaisen kannattaa kokeilla!"Polttaa rasvaa ja parantaa krapulan" – yllättävä kuitupommi viedään nyt käsistä
RuokaKasviksetHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!

  • Eilen09:04
    Joulukinkku

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja

  • 13.12.17:32
    Leipä

    Vappu Pimiän saaristolaisleipä on hitti: "Maailman helpoin tehdä"

  • 13.12.08:33
    Jouluruoka

    Jouluruoat, jotka kannattaa tehdä jo nyt!

  • 12.12.16:44
    Jouluruoka

    Kokin täsmävinkit: Saat riisipuuron varmasti onnistumaan!