Ravintokuidut pienentävät jopa syöpäriskiä – syö näitä ruokia

5:18

Tuore katsaustutkimus osoittaa, että runsaasti kuituja ravinnostaan saavat säästyvät monilta sairauksilta muita todennäköisemmin. Tulokset vahvistavat näyttöä ravintokuitujen terveellisyydestä.

Yllä olevalla videolla asiantuntijat kertovat syövän ja ravinnon välisestä yhteydestä.

Tutkimuksessa koottiin yhteen ravintokuidun terveysvaikutuksia käsitelleitä katsaustutkimuksia ja meta-analyysejä, jotka kattoivat yhteensä lähes 300 tutkimuksen aineistot.

Analyysin perusteella runsas ravintokuitujen saanti pienentää ainakin riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sepelvaltimotautiin sekä haima- ja mahasyöpään.

Myös riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin sekä kokonaiskuolleisuus olivat pienempiä kuituja paljon saavilla.

Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista. Hedelmät ja kasvikset ovat muutenkin terveellistä ruokaa, joten vaikka kuitujen terveellisyydestä on paljon näyttöä, osa kuituun liitetyistä hyödyistä voi selittyä kasvisten ja hedelmien muilla terveyshyödyillä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja