Rauhanaktivisti Malala Yousafzain isä paljastaa – näin kasvatat Nobel-palkitun: "Olen yksi harvoista isistä, jotka ovat tunnettuja tyttäristään"

Katso Nobel-palkitun Malala Yousafzain kiitospuhe.

Malala Yousafzai on palestiinalainen rauhanaktivisti ja maailman nuorin Nobelin rauhanpalkinnon voittaja. Malalan isä Ziauddin Yousafzai kertoo CBC:n haastattelussa, miltä tuntuu olla palkitun lasten oikeuksia ja koulutusasioita ajavan nuoren naisen isä.

Ziauddin Yousafzai kertoo haastattelussa kasvaneensa itse perinteisessä ja syvästi patriarkaalisessa työläisperheessä Swatissa Luoteis-Pakistanissa.

Hän kertoo olleensa epävarma pikkupoikana, toisin kuin hänen tyttärensä Malala, joka hänen mukaansa vaikutti syntyneen itsevarmana ja varhaiskypsänä.

– Patriarkaaleissa yhteiskunnissa isät ovat tunnettuja poikiensa kautta. Olen yksi harvoista isistä maailmassa, jotka ovat tunnettuja tyttäristään, ja olen siitä todella ylpeä.

Isäkin kohtasi syrjintää

Ziauddin Yousafzain omat sisarukset saivat lapsena vähemmän vaatteita kuin hän eivätkä he päässeet kouluun.

– En syytä vanhempiani siitä, koska hallitus oli yhtä patriarkaalinen kuin yhteiskunta. En pienenä tiennyt, että tytöille ei juuri ollut kouluja.

Vaikka Ziauddin Yousafzain elikin tyttöihin verrattuna etuoikeutetussa asemassa, hän sai kuitenkin oman osansa epäoikeudenmukaisuudesta, kun häntä kiusattiin koulussa änkytyksen takia.

– Olin hyvin tietoinen kohtaamastani syrjinnästä.

Malala alkoi kirjoittaa

Vuonna 2007 BBC:n kirjeenvaihtaja lähestyi Malalan isää ja tarjosi tämän tyttärelle mahdollisuutta kirjoittaa artikkeleita koulutuksesta Swatissa, Talibanin alaisuudessa.

Malala oli tuolloin hyvin nuori tyttö, mutta hän alkoi kirjoitella artikkeleita salanimellä. Hän kertoi kirjoituksissaan, kuinka koulutus kärsi Swatissa Talibanin näkemysten ja tuhoutuneiden koulujen takia.

– Malala oli ensimmäinen tyttö, joka kertoi tarinansa. Olen kehottanut ihmisiä kertomaan heti kohtaamistaan ihmisoikeusrikkomuksista, ennen kuin joku muu ehtii väännellä tapahtunutta omiin tarkoitusperiinsä sopivaksi, isä kertoo haastattelussa.

Syytteli itseään Malalan haavoittumisesta

Taliban-liikkeen jäsen hyökkäsi vuonna 2012 Malala Yousafzaita kohti ampuen häntä. Malala loukkaantui hyökkäyksessä.

– En olisi uskonut, että häntä kohtaan olisi hyökätty, sillä kulttuurissamme lapsen tai tytön ei pitäisi olla hyökkäyksen kohteena. Se oli kauheaa aikaa. Syyttelen helposti itseäni, mutta vaimoni sanoi minulle, ettei minun tulisi tuntea syyllisyyttä siitä, että minä ja tyttäreni olimme puolustaneet koulutusta, Ziauddin Yousafzai kertoo. 

Yousafzain perhe muutti hyökkäyksen jälkeen Iso-Britanniaan asumaan. Tänä päivänä perhe elää tasa-arvoista elämää.

– Poikamme uskovat tasa-arvoon. He elävät normaalia elämää, eikä heillä ole mitään ongelmaa sen kanssa, että heidän siskonsa on Nobel-palkittu. 

– Haluan sanoa isille ympäri maailman, että heidän tulisi luottaa lapsiinsa, koska jos me emme usko, eivät usko muutkaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja