Mainos

Nobelin rauhanpalkinto tyttöjen koulutusta puolustaneille

Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on valikoitu Kailash Satyarthi ja Malala Yousafzai.

17-vuotias pakistanilainen Malala Yousafzai on tullut tunnetuksi lasten oikeuksien puolesta puhujana ja blogiaktivistina. Yousafzaita pidettiin yhtenä ennakkosuosikkina rauhanpalkinnon saajaksi.

Kailash Satyarthi on 60-vuotias intialainen lasten oikeuksien puolustaja. Satyarthi on työskennellyt Intian lapsityövoimaa vastaan vuodesta 1990.

Nobel-komitea perusteli palkintoa Yousafzai ja Satyarthin työllä lasten koulutuksen puolustamisen puolesta.

– Satyarthi on jatkanut työllään Gandhin viittoittamaa tietä rauhanomaisilla protesteilla. Hän on myös tehnyt paljon kansainvälistä työtä.

– Nuoresta iästään huolimatta Malala Yousafzai on työskennellyt usean vuoden ajan tyttöjen oikeuksien ja koulutuksen puolesta. Yousafzai on sankarillisesti kampanjoinut vaarallisen tilanteen keskellä, komitea perustelee valintaansa.

Norjan Nobel-komitea kertoi äskettäin valinnastaan. Palkinnon saajaksi oli ehdolla ennätykselliset 278 ehdokasta. Näistä viitisenkymmentä oli eri järjestöjä

Palkinto on myönnetty vuodesta 1901 alkaen. Nobel-palkinnon arvo on lähes 900 000 euroa. Viime vuonna rauhanpalkinnon sai Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW.

Presidentti Martti Ahtisaari sai palkinnon vuonna 2008.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.