Nobelin rauhanpalkinto tyttöjen koulutusta puolustaneille

22:02

Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on valikoitu Kailash Satyarthi ja Malala Yousafzai.

17-vuotias pakistanilainen Malala Yousafzai on tullut tunnetuksi lasten oikeuksien puolesta puhujana ja blogiaktivistina. Yousafzaita pidettiin yhtenä ennakkosuosikkina rauhanpalkinnon saajaksi.

Kailash Satyarthi on 60-vuotias intialainen lasten oikeuksien puolustaja. Satyarthi on työskennellyt Intian lapsityövoimaa vastaan vuodesta 1990.

Nobel-komitea perusteli palkintoa Yousafzai ja Satyarthin työllä lasten koulutuksen puolustamisen puolesta.

– Satyarthi on jatkanut työllään Gandhin viittoittamaa tietä rauhanomaisilla protesteilla. Hän on myös tehnyt paljon kansainvälistä työtä.

– Nuoresta iästään huolimatta Malala Yousafzai on työskennellyt usean vuoden ajan tyttöjen oikeuksien ja koulutuksen puolesta. Yousafzai on sankarillisesti kampanjoinut vaarallisen tilanteen keskellä, komitea perustelee valintaansa.

Norjan Nobel-komitea kertoi äskettäin valinnastaan. Palkinnon saajaksi oli ehdolla ennätykselliset 278 ehdokasta. Näistä viitisenkymmentä oli eri järjestöjä

Palkinto on myönnetty vuodesta 1901 alkaen. Nobel-palkinnon arvo on lähes 900 000 euroa. Viime vuonna rauhanpalkinnon sai Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW.

Presidentti Martti Ahtisaari sai palkinnon vuonna 2008.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja