Räppäri Mercedes Bentso sai unohtumattoman puhelun vankilasta – kahdesta murhasta tuomittu avopuoliso Janne Raninen pääsee ehdonalaiseen: "Suunnitelmissa häät ja lapsia"

7:39
Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine vieraili Huomenta Suomessa kertomassa kirjastaan Ei koira muttei mieskään. Kirja kertoo artistin selviytymisestä huumehelvetistä.

Räppäri-kirjailija Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine, 26, sai torstaiaamuna unohtumattoman puhelinsoiton Riihimäen vankilasta.

Hänen avopuolisonsa, elinkautiseen vankeuteen tuomittu Janne Raninen ilmoitti pääsevänsä ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden maaliskuussa. Helsingin hovioikeus antoi asiasta päätöksensä tänään.

Pariskunta on seurustellut 4,5 vuotta ja esiintynyt runsaasti julkisuudessa. 

– Olen todella hyvillä mielin, mutta myös hyvin hämmentynyt. Tätä on vaikea uskoa todeksi. Tunne on hyvin epäuskoinen, Roine kommentoi miehensä vapautumista MTV Uutisille.

Kaksi murhaa

Janne Raninen, 43, on saanut tuomion kahdesta henkirikoksesta. Parikymppisenä hän ampui Ruotsissa Solvallan raviradalla jugoslaavitaustaisen mafiajohtaja Dragan Joksovicin. Vuosi oli 1998.

Vuonna 2003 Raninen ja kolme muuta miestä saivat tuomion Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003 toteutetusta Volkan Ünsalin murhasta. Myös Ünsalin palkkamurha kytkeytyi Ruotsin alamaailmapiireihin.

Tänään Helsingin huumepoliisin ex-pomo Jari Aarnio sai syytteen murhasta samaan rikokseen liittyen. Aarnion epäillään olleen tietoinen rikoshankkeesta, mutta hän ei estänyt sen toteutusta.

Tähän mennessä Janne Raninen on istunut vankilassa 16 vuotta.  Hän on hakenut ehdonalaiseen pääsyä kahdesti aiemmin.

Pariskunnan vapaa elämä voi koittaa myös ensi vuoden maaliskuuta aiemmin, mikäli Raninen pääsee koevapauteen. Mahdollinen koevapausajankohta selviää myöhemmin.

Rajoitettua rakkautta

Viimeisimpien vankeusvuosiensa aikana Ranisella on ollut kolmen vuorokauden poistumislupa kahden kuukauden ajanjaksoa kohti. Lokakuusta saakka pari on tavannut toisiaan 2,5-tuntisissa perhetapaamisisissa kerran kuussa.

– Ehdonalaiseen pääsy tulee olemaan todella suuri elämänmuutos. Meillä on ollut Helsingissä yhteinen koti neljä vuotta, mutta tulevaisuudessa voimme itse määrittää yhdessäolomme ilman, että kukaan rajoittaa sitä, Roine pohtii.

Ranisella on 13-vuotias tytär aiemmasta suhteestaan.

Roineen mukaan pari aikoo hankkia yhteisiä lapsia ja mennä naimisiin, kunhan vankilaelämään liittyvät säännökset eivät ole enää haittaamassa yhteistä taivalta.

– Emme missään nimessä ole halunneet mitään vankilahäitä. Lisäksi on ollut ikävä seurata, miten vähän Janne on voinut viettää aikaa tyttärensä kanssa, Roine sanoo.

Vuosia poissa yhteiskunnasta

Pariskunta on keskustellut ennakkoon siitä, kuinka erikoiselta tavallinen elämä iloineen ja suruineen voi kiven sisässä vietettyjen vuosien jälkeen tuntua. Lähes parinkymmenen vuoden poissaolo yhteiskunnan ytimestä voi olla haastavaa pitkältä tuomiolta vapautuvalle vangille.

– Tietenkin se voi aluksi olla outoa. Minua jännittä todella paljon, mutta hyvällä tavalla tietenkin. Juuri tämän vuoksi olisimme jo aiemmin toivoneet, että Janne olisi päässyt avotaloon. Se olisi auttanut näissä sopeutumiskysymyksissä.

Linda-Maria Roine on aiemmissa haastatteluissa kertonut joutuneensa lukuisten hämmästelyjen kohteeksi parisuhteensa vuoksi.

Hän on kertonut Ranisen olevan ensimmäinen mies, jonka seurassa hän on tuntenut olevansa turvassa. Roineen aiemmat ihmissuhteet ovat olleet väkivallan varjostamia.

Mutta mikä kaksoismurhaaja Ranisesta lopulta tekee ihmisen, jonka vuoksi nuori nainen on ollut valmis odottamaan vapautumista useiden vuosien ajan?

– Hän kohtelee niin hyvin läheisiään. Lisäksi olen aina toivonut, että parisuhteen toisella osapuolella olisi yhtä suuret periaatteet kuin itselläni. Näihin kuuluu esimerkiksi se, ettei suhteessa tarvitse pelätä parisuhdeväkivaltaa, Roine kertoo.

– Janne ei ole vahingoittanut heikompiaan. Hän on huumorintajuinen ja eläinrakas ihminen, joka on myös erittäin hyvä ja suojeleva isä. Siksi olen valmis kasvattamaan perhettä hänen kanssaan.

Kun Ranisen ensimmäinen vapauden päivä viimeistään vuoden kuluttua koittaa, vankilan porteilla vastassa on todennäköisesti Roine, oma äiti ja tytär.

– Menemme kotiin ja tiedämme, ettei kukaan enää rajoita yhteistä aikaamme.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja