Rajatarkastusten ja käännytysten lukumäärä kasvussa Helsingin satamassa – myös merialueella aiempaa enemmän tehtäviä

Päätösvalta koronarajoituksista siirtyy taas alueille – näin muutos vaikuttaa aluekohtaisesti 5:32
Päätösvalta koronarajoituksista siirtyy taas alueille – näin muutos vaikuttaa aluekohtaisesti.

Rajatarkastusten ja käännytysten lukumäärä on lisääntynyt Helsingin satamassa parin viime viikon aikana. Asiasta tiedottaa Rajavartiolaitos.

Helsingin sataman kautta saapui Suomeen viime viikolla reilut 16 000 matkustajaa. Se on 645  enemmän kuin edellisviikolla. 

Rajavartiolaitokselta kerrotaan, että käännytyspäätökset työllistivät Suomenlahden merivartioston sataman rajatarkastusyksikköä huomattavasti. Viikon aikana Helsingin Satamassa käännytettiin kaikkiaan 70 ihmistä. Edellisviikolla määrä oli 53. 

Koronatestitodistuksella ei pääse Suomeen

Yleisimpinä käännytysperusteina olivat Rajavartiolaitoksen mukaan uhka kansanterveydelle sekä pyrkiminen Suomeen sellaiseen työhön, joka ei kuulu yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömien työtehtävien piiriin. 

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa, että ihminen ei voi itse määrittää työmatkansa välttämättömyyttä. Vain koronatestitodistus, todistus sairastetusta koronasta tai koronarokotustodistus eivät oikeuta ulkomaan kansalaisen maahantuloa. 

Rajavartiomiehet informoivat matkustajia Tallinnassa 

Merivartioston rajavartiomiehet jatkavat edelleen matkustajien informointia Tallinnan satamassa. 

Suomeen matkustamista suunnitteleville jaetaan tietoa Suomessa vallitsevista maahanpääsyn edellytyksistä. Lisäksi Tallinnassa toimivat rajavartiomiehet tekevät yhteistyötä Tallinnan ja Helsingin välillä operoivien laivayhtiöiden kanssa. 

Rajavartiolaitoksen mukaan viime viikolla Tallinnan satamassa annetun informaation perusteella yli 80 ihmistä luopui matkustusaikeistaan Suomeen tai päätti siirtää matkansa ajankohtaa. 

Helsinki-Vantaan lentokentällä käännytettiin Amsterdamista ja Bukarestista tulevia

Helsinki-Vantaan lentoasemalla sisärajaliikenteessä tehtyjen rajatarkastusten lukumäärä kasvoi viime viikolla hieman edellisviikkoon nähden.

Muualta kuin Schengen-valtioista Suomeen saapuvia oli suunnilleen sama määrä, reilut 2 850 ihmistä.

Rajatarkastuksia tehtiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhteensä 9 700 matkustajalle.

Suomenlahden merivartioston Helsingin rajatarkastusosasto käännytti sisärajaliikenteessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhteensä 48 ihmistä. Käännytyspäätöksiä tehtiin eniten Amsterdamista ja Bukarestista Suomeen saapuneiden lentojen matkustajille. 

Käännytysten pääasiallisena syynä oli pyrkiminen Suomeen muussa kuin valtioneuvoston päätöksen mukaisessa tarkoituksessa, eli esimerkiksi ei-välttämättömäksi katsottavassa työmatkaliikenteessä. 

Ulkorajaliikenteen rajatarkastusten seurauksena Helsinki-Vantaan lentoasemalla evättiin kuuden ihmisen maahanpääsy. Turvapaikkahakemuksia otettiin vastaan yksi. 

Huvialusliikenteen kasvusta havaintoja

Huvialusliikenteen määrä kasvoi rajojenvalvontapartioinnin yhteydessä tehtyjen havaintojen perusteella Helsingin merialueella.

Erityisesti suurempikokoisista matka- ja purjeveneistä tehtiin aiempaa kevättä enemmän havaintoja. Huvialusliikenne painottui viikonloppuun. 

Lue myös:

    Uusimmat