Rahoitatko ostoksillasi veroparatiisia? Vastuullisia yrityksiä voi nyt etsiä merkin perusteella

Ole tarkkana, kun käyt ostoksilla. Edes kaikkien suomalaisten yritysten verorahat eivät jää kotimaahan. Veroparatiisiongelmaa halutaan nyt suitsia positiivisen kautta, sillä rahansa kotimaahan jättäville yrityksille tarjotaan vastuullisuusmerkkiä.

Vaikka yritys toimii Suomessa, ei ole itsestään selvää, että sen veroeurot jäävät kotimaahan. Monet suuret ja pienemmätkin yritykset kiertävät lakisääteisiä maksuja ja siirtävät rahojaan veroparatiiseihin.

– Tällainen on aika yleistä toimintaa, ja valtiovaltakin on huolissaan tästä. Arvioiden mukaan valtio menettää muutaman miljardin euron verran verotuloja, kun yritykset luovivat tulostaan veroparatiiseihin. Finnwatchin tuoreen raportin mukaan koko EU:n alueelta verottamatonta rahaa häviää vuodessa jopa 1000 miljardia euroa veroparatiiseihin. Nämä ovat isoja summia, kun ajatellaan, että Suomi joutuu ensi vuonna ottamaan kuusi miljardia euroa uutta velkaa, vertaa toimitusjohtaja Esa Kumpu Intellia Oy:stä.

Rahojen kanssa kikkailu ei ole ainoa ongelma, vaan toimintaa myös siirretään Suomen rajojen ulkopuolelle. Esimerkiksi Virossa on jo useita tuhansia suomalaisyrityksiä edullisemman verotuksen houkuttelemana.

– Onhan se huolestuttavaa, että lainaa joudutaan ottamaan lisää ja toiselta puolelta euroja valuu koko ajan ulos.

Merkki kertoo vastuullisista yrityksistä

Verovelvollisuutensa Suomessa hoitaville yrityksille on nyt ryhdytty myöntämään Vastuunkantaja-merkkiä. Merkki palvelee niin kuluttajia kuin esimerkiksi kuntia tai yrityksiäkin.

– Merkki on tietyllä tavalla samantyylinen kuin esimerkiksi Joutsenmerkki. Ostopäätöstä tekevät kuluttajat, kuntapäättäjät ja yritykset voivat halutessaan käydä tarkistamassa, löytyykö yrityksen kotisivuilta tämä merkki. Se kertoo siitä, että osa rahoista, jotka maksaa ostoksestaan, menee suomalaisen yhteiskunnan pyörittämiseen, Kumpu luonnehtii.

Merkin saaminen edellyttää, että yritys on maksanut veronsa Suomeen ja on verorekistereissä. Pienillä yrityksillä kriteerit ovat isoja alhaisemmat, kun taas isojen yritysten kohdalla esimerkiksi konsernisiirtojen tekeminen tuloksen jälkeen evää merkin saamisen.

Merkki suunniteltu kuluttajia ajatellen

Eikö ole hieman outoa, että yrityksiä palkitaan lakisääteisten maksujen hoitamisesta? Kieltämättä vähän, myöntää Kumpu.

– Tämä johtuu kuitenkin siitä, että EU:n sisällä on mahdollista tehdä verosiirtoja, ja toisaalta yritys saa valita kotimaansa niin kuin itse haluaa. Siksi meidän mielestämme tällaiselle merkille on käyttöä, jotta kuluttajat saavat tietää, mitkä yritykset maksavat veronsa Suomeen.

Kumpu uskoo, että veroeurojen määränpää kiinnostaa niin kuluttajia kuin kunta- tai yritystasolla ostoksia tekeviä päättäjiäkin.

– Kaikki tietävät, että valtion ensi vuoden budjetti on haastava, eikä tilanteesta tulla selviämään, ellei veronmaksua saada toimimaan. Maksajina ovat joko kuluttajat tai yritykset, tai sitten palveluita on karsittava. Yritystenkin on kannettava vastuunsa siitä, että yhteiskunta pyörii ja lapsille jää perinnöksi muutakin kuin velkaa.

Veronsa ja vastuunsa Suomeen hoitavat yritykset voi tarkistaa osoitteesta www.vastuunkantaja.fi.

Lähde: Deski

Korjaus 16.10. klo 15.30: Intellia Oy on telemarkkinointiyritys, joka myy merkkiä yrityksille hintaan 295 e + alv per vuosi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja