Mainos

Pysäyttävä mielipidekirjoitus HS:ssä: "Mummoni kuolema laitoksessa oli epäinhimillinen ja ruma"

Helsingin Sanomat julkaisi tänään mielipidekirjoituksen yhden isoäidin laitoskuolemasta. 

Pipsa Sinkko-Westerholm kirjoitti 92-vuotiaan äidinäitinsä kuolemasta palvelukeskuksen suljetulla osastolla. Hoitohenkilökunnan toimenpiteiden ja läsnäolon puuttumisen vuoksi isoäidin kuolemasta tuli pitkittynyt ja kivulias, kertoo Sinkko-Westerholm.

Sinkko-Westerholmin mukaan omaiset joutuivat itse kustantamaan tarvikkeita ja lääkkeitä isoäidille.

– Äitini kävi syöttämässä hänet päivittäin, koska työntekijöillä ei ollut siihen resursseja. Kaksi viikkoa ennen kuolemaansa mummo sairastui keuhkokuumeeseen, eivätkä äidin itse hänelle vaatimat ja hankkimat antibiootitkaan enää tehonneet.

Isoäidin olo paheni entisestään, ja hän yski ja vaikersi sängyn pohjalla. Hoitohenkilökunta ei puuttunut kunnolla kivunlievitykseen, sanoo Sinkko-Westerholm.

– Mummolle ei saanut antaa edes särkylääkettä ilman lääkärin lupaa. Mummo kärsi. Viikon ajan hän makasi, yski ja vaikersi sängyn pohjalla. Tietenkään häntä ei enää juotettu tai syötetty, eikä tiputus tullut kyseeseen. Nyt vain odotettiin, että sydän pysähtyisi.

2:14

Eutanasia ei ole Suomessa mahdollinen

Sinkko-Westerholmin mukaan lääkäri antoi käynneillään vain kipulaastareita, vaikka omaiset toivoivat vahvempaa kivunlievitystä. Hän toivoo eutanasian sallimista, jotta vastaavanlaiset hitaat, kivuliaat kuolemat voitaisiin estää.

– Suomessa eutanasia ei ole mahdollinen. Perusteena sanotaan, että sitä voitaisiin käyttää väärin. Perustelu on huono. Ei mitään toimintaa voi perustaa olettamukseen väärinkäytöksistä. Käytäntöä varten olisi tietenkin säädökset, ja lääkärien toimintaa valvottaisiin kuten muussakin hoidossa.

8:17

– Kun pitkäaikaissairaalla tai vanhuksella on edessä varma kuolema ja toimenpiteenä käytetään jo passiivista eutanasiaa - - lain pitäisi sallia aktiivinen eutanasia tai edes voimakkaiden kipulääkkeiden kuten morfiinin käyttö*. 

Valitettavasti kivuton kuolema hänen oman isoäitinsä kohdalla ei toteutunut. Isoäiti kuoli elokuussa yksin sänkyynsä.

– Ei tosin tiedetä, milloin kuolema tapahtui, sillä luultavasti yövalvoja ei ollut käynyt kuin kerran vilkaisemassa mummoa yön aikana. Kuoleman todensi vasta aamuhoitaja kierrollaan, mutta silloin mummo oli jo jaloistaan musta.

*Toimituksen huomio: Potilaalle voidaan antaa morfiinia tai muita kipulääkkeitä saattohoitopäätöksen jälkeen. 

1:14

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.