Puutiaisaivokuumetta vain näillä alueilla – katso tarvitsetko rokotetta

25:23

Puutiaisaivokuume on punkkien levittämä virus, jota vastaan voi suojautua rokotteella. Rokotusta ei kuitenkaan kannata ottaa turhaan.

Punkkeja vastaan ei ole rokotetta, THL:n rokotusohjelmayksikön yksikönpäällikkö, ylilääkäri Taneli Puumalainen muistuttaa Studio55.fi-lähetyksessä.

Sen sijaan punkkien levittämältä puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokotuksella.

Borrelioosi on puutiaisaivokuumetta huomattavasti yleisempi punkkien levittämä tauti. Siihen ei kuitenkaan ole rokotetta.

– Meillä on todennäköisesti viidestä kuuteen tuhatta borrelioositapausta joka vuosi. Puutiaisaivokuumetta, joka on taas rokotteella ehkäistävä tauti, on 40–50 kappaletta vuodessa.

Puutiaisaivokuumetta vain tietyillä alueilla

Puutiaisaivokuumetta esiintyy vain pienillä rajoitetuilla alueilla. Esimerkiksi Ahvenanmaa on ollut kansallisen rokotusohjelman piirissä jo vuosia.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suosittanut, että näitä rokotuksia annettaisiin ilmaiseksi Paraisilla ja Simon kunnassa pohjoisessa, koska siellä tautia esiintyy niin paljon, että rokottaminen säästää terveydenhuollon kustannuksia. Sitten meillä on jonkin verran muita, lähinnä rannikkoseudun alueita.

Myös Lappeenrannassa ja Kuopiossa on alueita, joissa puutiaisaivokuumetta esiintyy, mutta huomattavasti vähemmän.

– Näillä alueilla rokote kannattaa ottaa, jos siellä luonnossa liikkuu pitkään ja näin altistuu punkeille ja voi mahdollisesti saada tämän aivokuumeviruksen.

– Iso osa Suomea on sellainen, jossa tätä aivokuumetta ei esiinny ollenkaan, ja täällä rokotteen ottamalla saa lähinnä kukkaron keveämmäksi ja mahdollisesti niitä harvinaisia sivuvaikutuksia. Eli aina rokotteen ottamisessa kannattaa muistaa, että täytyy olla riski sairastua ennen kuin siitä rokotteesta on mitään hyötyä.

THL:n sivuilta voi tarkistaa, millä alueilla puutiaisaivokuumetta esiintyy.

Ketkä kuuluvat influenssan riskiryhmiin? Kenen kannattaa ottaa pneumokokkirokote? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja