Putin-kirjauksen paljastanut toimittaja: Useita käänteitä tulossa

Jupakka keskusrikospoliisin mustan listan ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä ei jää tähän, uskoo tapauksen paljastanut MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman toimittaja Pekka Lehtinen. Poliisihallitus on vakuuttanut, että Putinin nimi joutui mustalle listalle virheen takia. Lehtinen ei olisi tästä niin varma.

– En menisi vielä sataprosenttisesti vannomaan, että Putinin nimi on päätynyt listalle vahingossa tai virheellisesti. Sitä asiaa nyt selvitetään valtakunnansyyttäjänviraston toimistossa, Lehtinen kertoi MTV3:n Huomenta Suomen lähetyksessä.

– Keskustelua asian tiimoilta jatkuu ja useita käänteitä tulee. Tilanne voi elää tulevien päivien aikana hyvinkin paljon, Lehtinen toteaa.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoi aiemmin Huomenta Suomen lähetyksessä, ettei hän tiennyt ennen eilistä Putinin nimen olleen keskusrikospoliisin niin sanotulla mustalla listalla. Putinin nimi ehti olla listalla parisen viikkoa. Lehtinen ja Paatero ovat kummatkin sitä mieltä, että tämäntyyppisissä tapauksissa tieto olisi pitänyt välittyä saman tien poliisin ylimmän johdon tietoon.

Epäiltyjen tietojärjestelmä on poliisin valtakunnallinen henkilörekisteri. Siihen on kerätty rikoksista epäiltyjä ja heitä, joiden epäillään myötävaikuttaneen rikoksiin. Rekisteriä valvoo myös tietosuojavaltuutettu.

Poliisihallituksen selvityksen mukaan kirjaus on tehty ilman laillista perustetta. Poliisihallituksen mukaan poliisin ylijohto pyysi KRP:tä poistamaan tiedon, ja se poistettiin välittömästi.

Paatero kertoo, että tällä hetkellä tiedetään suurin piirtein, miten merkintä rekisteriin on päätynyt ja kuka sen teki. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miksi se sinne kirjattiin ja kuinka suuri joukko asiasta tiesi. Paateron mukaan Putinin nimen joutumisesta poliisin listalle aloitetaan esitutkinta, jonka tekee valtakunnansyyttäjän virasto.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat