Puolustusministeri panostaisi varautumiseen: "Meillä saattaa pahimmassa tapauksessa olla aukko, jonka vaikutukset voivat olla kohtalokkaita"

Suomalaisten maanpuolustustahto on edelleen hyvin korkealla 7:35
Katso video: Suomalaisten maanpuolustustahto on edelleen hyvin korkealla.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) haluaisi perustaa Suomeen varautumiseen ja kokonaisturvallisuuteen keskittyvän ministeriryhmän.

Ryhmää voisi Häkkäsen mukaan johtaa pääministeri. Siihen kuuluisivat jäseninä kaikki varautumisen kannalta keskeiset ministerit.

Ryhmälle olisi tarvetta, sillä kokonaismaanpuolustus eli siviili- ja sotilasalojen yhteistoiminta kaipaa nykyistä parempaa koordinaatiota, Häkkänen sanoi puheessaan 247. maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

Häkkänen: Pahimmassa tapauksessa kohtalokas aukko

Häkkäsen mukaan kokonaismaanpuolustuksen koordinointivastuu on määrätty puolustusministeriölle, mutta ministeriöllä ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia tai toimivaltuuksia arvioida eri hallinnonalojen varautumista.

Häkkänen viittasi Suomessa vuosina 1957–2000 toimineeseen puolustusneuvostoon, joka johti kokonaismaanpuolustusta ja jonka tehtävänä oli hahmotella eri hallinnonalojen varautumisen ohjeet.

Puolustusneuvoston lakkauttamisen vuoksi kokonaiskuva Suomen varautumisen tasosta on Häkkäsen mukaan hämärtynyt.

– Meillä saattaa pahimmassa tapauksessa olla varautumisessamme aukko, jonka vaikutukset voivat olla kohtalokkaita yhteiskunnalle ja sen myötä sotilaalliselle maanpuolustukselle, Häkkäsen sanoi puheessaan.

Puolustusministeriö: Sähköautojen yleistyminen uhkaa huoltovarmuutta 2:05
Katso video: "Liikenteen sähköistyminen uhka huoltovarmuudelle".

Sijoituspaikaksi puolustusministeriö

Häkkäsen mukaan Suomeen voitaisiin perustaa myös varautumiseen keskittynyt poikkihallinnollisen valmistelun ja seurannan toimielin. Tässä kokoonpanossa olisivat edustettuna kaikki varautumisen hallinnonalat ja sen tehtävänä olisi sovittaa yhteen eri varautumistoimet.

Kokoonpanon osana toimisi erillinen sihteeristö, joka kokoaisi ja valmistelisi edellä mainitun ministeriryhmän päätöksenteon edellyttämän materiaalin. Sihteeristön luonteva sijoituspaikka olisi Häkkäsen mukaan puolustusministeriö.

Naton itäiset jäsenmaat varustautuvat nyt kiireellä - onko sama käynnissä myös Suomessa? 2:20
Katso myös: Naton itäiset jäsenmaat varustautuvat nyt kiireellä - onko sama käynnissä myös Suomessa?

Lue myös:

    Uusimmat