Puolustusministeri Kaikkonen: Tuomas Gerdtin esimerkki toimii myös pandemian aikana – "Yhtenäinen kansa pystyy voittamaan minkä tahansa vastuksen"

3:56
Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudattiin – puolustusministeri MTV:n haastattelussa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toivoo, että Suomen kansan yhtenäisyyden korostaminen saa jäädä elämään muistona Mannerheim-ristin ritarien työstä jälkipolville.

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt siunattiin ja saateltiin haudan lepoon lauantaina Lappeenrannassa. Gerdt kuoli 98-vuotiaana 1. marraskuuta Helsingissä.

Sotilaallisin kunnianosoituksin järjestettyihin hautajaisiin osallistuivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä puolustusministeri Kaikkonen.

Kaikkonen sanoi tuntevansa kiitollisuutta koko veteraanisukupolvea, mutta myös sodan ajan sukupolvea kohtaan.

– Kun tänään näemme vapaan siniristilipun, on hyvä antaa ajatus ja arvostus tuolle sukupolvelle, Kaikkonen sanoo MTV Uutiset Livelle.

Kaikkonen kuvailee Gerdtin poismenoa erään aikakauden päätökseksi, mutta toivoo, että Mannerheim-ristin ritareiden muisto säilyisi aina suomalaisten muistoissa.

– Tuomas Gerdt korosti kansan yhtenäisyyden merkitystä. Yhtenäinen kansa pystyy kyllä voittamaan minkä tahansa vastuksen. Sotaan toivottavasti emme koskaan joudu. Tällä hetkellä meillä on vastuksena pandemia. Yksituumaisuudella ja viisaudella pääsemme kaikkien vaikeuksien yli, Kaikkonen kertoi MTV Uutiset Livelle.

Kaikkonen toteaa, että Mannerheim-ristin ritarit olivat suuria esimerkkejä sotien aikana, mutta myös sotien jälkeen.

– Heidän perintönsä elää kyllä hyvin pitkään. Veteraanin iltahuuto päättyy sanoihin "Himmetä ei muistot koskaan saa". Se on meidän tämän päivän aktiiviväestön ja nuorempienkin velvollisuus pitää huolta tästä hyvästä isänmaastamme nyt ja tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja