Mainos

Punkkitauteja vähemmän kuin viime vuonna

Tänä vuonna on todettu tähän mennessä 488 borrelioositapausta, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteristä. Viime vuonna vastaavaan aikaan määrä oli reilusti enemmän, 683.

Borreliabakteeri voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan borrelioosiksi tai Lymen taudiksi. Tartuntatapa on punkin purema.

Myös puutiaisaivokuumetapauksia on rekisterissä toistaiseksi viime vuoden tahtia vähemmän: tähän mennessä 12, kun viime vuonna luku oli vastaavaan aikaan 16.

Puutiaisaivokuume eli TBE on punkkien levittämä, viruksen aiheuttama aivokuume.

– Vuodesta näyttäisi tulevan punkkitautien osalta aavistuksen rauhallisempi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Katri Jalava sanoo.

Jalava huomauttaa, että läheskään kaikki borrelioositapaukset eivät ole rekisterissä. Hän arvioi, että borrelioositartuntoja on todellisuudessa vuosittain monta tuhatta.

Koko viime vuonna borrelioositapauksia todettiin 1 588. Puutiaisaivokuumetta rekisteröitiin 39 tapausta.

Puutiaisaivokuumeelta suojautumiseen on saatavilla rokote, mutta borrelioosia vastaan rokotetta ei ainakaan toistaiseksi ole.

– Punkin puremilta voi suojautua pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla. Kannustan myös punkkisyyniin, Jalava neuvoo.

Merkittävä osa koko maan borrelioosi- ja puutiaisaivokuumetapauksista todetaan Ahvenanmaalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.