Mainos

Psykiatri: Siepattujen naisten hoito jatkuu vuosia

Kymmenkunta vuotta vankeudessa eläneet amerikkalaisnaiset siirrettiin eilen sairaalasta salaiseen paikkaan – ilmeisesti hoitolaitokseen.

Vaikka naisten koettelemus on nyt ohi, heidän kuntoutuksensa on vasta alussa. Beverly Hillsissä yksityispraktiikkaa pitävä amerikkalainen psykiatri Carole Lieberman arvioi sen kestävän vuosia.

”Olen Amanda Berry, olen ollut uutisissa kymmenen vuotta,” vangittuna ollut nainen esitteli itsensä hätäpuhelussa 911-operaattorille.

Tohtori Liebermanissa puhelu herättää kysymyksen: Jos Amanda tiesi olleensa uutisotsikoissa, hänellä on täytynyt olla mahdollisuus seurata uutisia – kenties jopa internetistä. Miksei siis nainen hakenut apua aiemmin?

– Se on yksi kysymyksistä, joita olen pohtinut. Jos naisilla oli pääsy nettiin, he olisivat voineet saada sähköpostitse apua tai ottaa yhteyttä vaikka poliisiin tai lastensuojelujärjestöön. Sieppaajan vankeina oli kolme naista. Vaikka heistä kaksi oli kaappaushetkellä vasta teini-ikäisiä, heitä kuitenkin oli kolme. Miten heiltä meni 10 vuotta, ennen kuin he pääsivät pakenemaan? tohtori kysyy.

Hän uskoo tietävänsä vastauksen.

Naisilla Tukholma-syndrooma?

– Luulen, että jostain syystä he eivät halunneet paeta. Se voi johtua siitä, että he halusivat välttää jotain kotona odottavaa asiaa. He saattoivat myös kärsiä Tukholma-syndroomasta. Se on mielentila, jossa siepattu kiintyy sieppaajaansa. Häntä vetää puoleensa se valta, joka sieppaajalla on. Niinpä uhri rakastuu sieppaajaansa, Lieberman selittää.

– Toinen vastausta kaipaava kysymys on se, miten Amanda Berryn lapsi syntyi. Näyttää epätodennäköiseltä, että naiset olisivat kyenneet synnyttämään sen ilman apua. Oliko mukana kenties sairaanhoitaja vai synnyttikö Amanda sairaalassa? Jos näin oli, miksei hän kertonut synnytyksessä apuna olleelle henkilölle, että oli kidnapattu?

Poliisilta saatujen nimettömien lähteiden mukaan sieppaustalosta olisi löytynyt kahleita. Ja tiettävästi syytetty Ariel Castro olisi leikkinyt vangitsemiensa naisten kanssa julmaa leikkiä: Hän teeskenteli lähtevänsä talosta, mutta väijyikin lähistöllä. Jos joku naisista koetti karkuun, Ariel pieksi tämän.

Pidettiinkö naisia häkissä?

– Olen kuullut, että naisia on saatettu pitää häkeissä. Mutta luulisi silti, että he olisivat pistäneet päänsä yhteen ja keksineet jonkun pakokeinon aikaisemmin kuin kymmenen vuoden jälkeen. Hehän olisivat voineet koettaa päästä puhelimeen, ulko-ovelle tai iskeä sieppaajaa kalikalla päähän. Pakokeinoja on lukemattomia, tohtori miettii.

Kerrotaan myös, että Amandan lisäksi joku muukin naisista olisi tullut raskaaksi, ja että Ariel Castro olisi hakannut naista vatsaan niin pitkään, että tämä sai keskenmenon.

– Ja tästä päästään jälleen kummalliseen asiaan: Sen jälkeen kun Amanda sai lapsen, hänen olisi luullut olevan entistäkin halukkaampi pakenemaan. Uskoisi, että hän olisi ollut valmis ottamaan mitä tahansa riskejä lapsensa pelastaakseen.

– Tämä muistuttaa toista kidnappausta, Jaycee Dugardin tapausta. Hän sai 18-vuotisen vankeutensa aikana kaksi lasta. Silloinkin ihmeteltiin, miksei nainen paennut aikaisemmin, kun hänellä oli pääsy internetiin, lääkäri pohtii.

Koulubussin tapahtumat tutkittava

Sitä paitsi Ariel Castro toimi viime marraskuuhun asti koulubussin kuljettajana. Naisten on täytynyt tietää hänen käyneen päivittäin töissä.

– On myös kysyttävä, käyttikö Ariel Castro kyyditsemiään lapsia hyväksi, psykiatri lisää.

Carole Lieberman ei itse ole hoitanut sieppausten uhreja, mutta on auttanut katolisten pappien seksuaalisesti hyväksikäyttämiä ihmisiä.

– He ovat kokeneet olleensa vankeja, vaikkei heitä fyysisesti ollutkaan vangittu. Tällaisista henkilöistä tulee ajan mittaan alistuvia, koska he pelkäävät suututtavansa sieppaajansa. Kidnappaajalla on useita keinoja alistaa uhrejaan. Hän voi vaikka evätä heiltä ruuan ja juoman tai pääsyn vessaan, Lieberman tietää.

Sieppauksista epäilty Ariel Castro on mitä ilmeisemmin psykopaatti. Mikäli hänen veljensä ovat osallistuneet vangitsemisiin, Ariel on ollut joukon johtaja.

Sieppauksen uhrien kuntouttaminen vie aikaa.

Turvan tunne nyt tärkeintä

– Joissain tapauksissa henkilö viedään aluksi sairaalahoitoon. Hänhän on tavallaan laitostunut, koska häntä on pidetty kauan samassa paikassa, Lieberman kertoo.

– Toinen mahdollisuus on viedä hänet kotiin vanhempien, perheen, sukulaisten tai ystävien luo – paikkaan, jossa henkilö kokee olevansa turvassa.

– Sen jälkeen aloitetaan intensiivinen, päivittäinen psykoterapia, jossa henkilö voi purkaa itseään – kertoa, millaista oli olla vankina 10 vuotta, mitä kaikkea siinä ajassa tapahtui.

– Vähitellen terapiaistuntoja harvennetaan tapahtuvaksi joka toinen päivä ja sen jälkeen kerran viikossa. Osa potilaista saattaa tarvita lisäksi mielentilalääkitystä.

Lapsella on kaikista vaikeinta

Carole Lieberman uskoo, että Clevelandin sieppausuhreista hankalin kuntoutettava on Amanda Berryn kuusivuotias tytär.

– Tällä pikkutytöllä tulee olemaan vaikeinta, sillä hänen lojaliteettinsa on niin jakautunut. Hänellä tulee olemaan rankkaa uskoa, että hänen isänsä on hirviö, psykiatri sanoo.

Hoidetaan sieppauksen uhreja sitten sairaalassa tai kotona, heidän on tärkeää saada tavata toisiaan.

– Naiset palautetaan ilmeisesti piakkoin koteihinsa. Heillä pitäisi olla mahdollisuus tavata toisiaan säännöllisesti ja usein, koska he ovat kymmenen vuoden ajan olleet toinen toistensa ainut turvaverkko.

Psykoterapia tulee jatkumaan vuosia.

– Uskoisin, että vie vähintään viisi vuotta, ennen kuin sieppausten uhrien kohdalla päästään vain kerran viikossa tapahtuvaan psykoterapiaan.

(MTV3 - Tomi Hinkkanen - Los Angeles)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja