Professori: Näin poimit suomalaisesta ruoasta superterveellisen kattauksen

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta kehottaa terveellisestä ruuasta kiinnostuneita ottamaan mallia Välimeren ruokavaliosta. Hänen mukaansa Välimeren ruokailutottumuksia muistuttavan ruokavalion voi muokata supisuomalaisista raaka-aineista.

Kasviksia, hedelmiä, palkokasveja, oliiviöljyä ja kalaa ennemmin kuin lihaa, kuvailee ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm terveellisenä tunnettua Välimeren ruokavaliota.

Hänestä Suomenkin luonnosta voi ammentaa antimet samankaltaiseen terveysdieettiin.

– Välimeren maissa syödään melkein 50 prosenttia enemmän vihanneksia ja hedelmiä kuin meillä, Fogelholm kertoo.

– Meillä on hyviä omiakin vihanneksia: kaaleja, palkokasveja ja juureksia. Meillä on marjoja enemmän kuin siellä, ja niitä voi syödä hedelmien asemesta.

Välimerellä käytetään huoletta oliiviöljyä. Fogelholmin mukaan kotimainen rypsiöljy ei kalpene etelämaalaisen vastineensa rinnalla. Hän toivoisikin, että suomalaiset käyttäisivät ruokaöljyjä rohkeammin.

Perinteisesti Välimerellä on syöty paljon kalaa ja vähemmän lihaa. Suomessa kalaa olisi niin ikään yllin kyllin.

Kasvis- ja kalapitoisempaan ruokavalioon siirtymisessä on muitakin hyviä puolia kuin vain terveyssyyt, Fogelholm valaisee.

– Lihan kulutusta tulisi myös ekologisista syistä vähentää. Siitä jää suuri hiili- ja vesijalanjälki.

Fogelhomista olisikin vain hyvä asia, jos esimerkiksi kouluissa alettaisiin viettää kasvisruokapäiviä.

– Luotan siihen että nuoret ovat fiksuja ja ymmärtäisivät, mistä on kyse: ei edes terveellisyydestä vaan ekologisuudesta ja eettisyydestä.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat Lehtikuva ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat