Professori lyttää bikinidieetit: Näin laihdutat oikein

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori tyrmää bikinikuntoon tähtäävät ihmedieetit. Sen sijaan hän suosittelee pitkäkestoista laihdutusta terveellisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan avulla.

– Laihduttamisen pitäisi aina olla terveyteen liittyvä iso asia, ei mikään sesonkijuttu. Laihduttaa pitäisi silloin, jos on niin paljon ylipainoa, että siitä on terveydelle haittaa, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa rantakuntoon haluaville.

Hänestä moni kantaa turhaan huolta kiloistaan. Hän näkee syyn olevan yhteiskunnan vääränlaisissa ihanteissa.

– Miehissä on niitä joiden pitäisi laihduttaa, mutta jotka eivät koe sitä tarpeelliseksi. Naisissa taas on paljon niitä, jotka miettivät sitä tai laihduttavatkin, vaikka ei pitäisi.

Pikadieettejä Fogelholm ei suosittele kenellekään, sillä niistä ei hänen mielestään ole hyötyä terveydelle. Mieluummin hän puhuu laihdutuksesta kuukausien mittaisena koitoksena.

Näin laihdutus onnistuu

– Aina pitää laihduttaa niin, että syö vähemmän kuin mitä kuluttaa. Sillä ei ole suurta merkitystä, millä ruokavaliolla olet. Sen pitää olla energiansaantia rajoittava dieetti, jolla jaksat olla 3–6 kuukautta, Fogelholm kuvailee.

Vaikkapa pelkistä greipeistä koostuvat pikadieetit hän neuvoo unohtamaan.

Fogelholm muistuttaa, että säännöllinen liikunta on olennainen osa painonhallintaa.

– Ei tarvitse maratoneja juosta, vaan 2–3 tuntia viikossa riittää hyvin. Päivistä ei saisi tulla sellaisia, että kahdeksan tuntia vain istutaan tai maataan, pitäisi ainakin seistä välillä.

Fogelholmin mukaan avain terveelliseen ruokavalioon on runsaasti kuitua sisältävien ruokien runsas käyttö. Hän kehottaa syömään runsaasti vihanneksia, hedelmiä, marjoja, juureksia, palkokasveja, täysjyväviljaa, pähkinöitä, siemeniä ja manteleita. Myös kalaa olisi syytä nauttia vähintään pari kertaa viikossa.

Maitotuotteista Fogelholm suosittaa vähärasvaisia ja sokerittomia versioita. Kaikkea rasvaa ei hänen mielestään kuitenkaan ole syytä pelätä, vaan ruokaöljyt kuuluvat olennaisena osana terveelliseen ruokavalioon.

Sokerin, vaaleat viljat, punaisen lihan ja makkaroiden kaltaiset lihavalmisteet Fogelholm neuvoo jättämään pois lautaselta.

Studio55.fi/Milja Haaksluoto

Juttu on uusinta keväältä 2012.

Kuvat: Colourbox.com

Haluatko kohottaa lihaskuntoa? Katso ohjeet!

Keventäjät neuvoo, miten pääset harjoittelussa alkuun.

Lue lisää laihdutuksesta Keventäjissä!

Lue myös:

    Uusimmat