Kannattaako karppaus vai ei? Ravitsemusprofessori kertoo!

Yhä useampi suomalainen haluaa hoikistua luopumalla hiilihydraateista ja syömällä sen sijaan lihaa ja rasvaa. Karppaaminen on vakiinnuttanut asemansa ruokavalioiden trendikartalla, mutta mitä mieltä ravitsemustieteen professori on viljojen ja perunan karttelijoista?

– Jos joku haluaa laihtua nopeasti, se on ihan hyvä tapa. Pidemmän päälle se ei ole terveellinen vaihtoehto, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa.

– Tutkimukset osoittavat, että se on tehokasta. Kyllä kilot karisevat, jos 3–6 kuukautta odottaa.

Puolen vuoden karppaamisesta ei ole todistettu seuraavan mitään ongelmaa, Fogelholm vakuuttaa. Kaksi vuottakaan karppaajana eivät olisi vielä terveydelle haitallisia.

Karppaus yhteydessä kuolleisuuteen

Useamman vuoden aikajänteellä karppauksen tulokset eivät kuitenkaan Fogelholmin mukaan enää erotu edukseen. Lihaa ja eläinrasvaa suosiva dieetti ei pidemmän päälle ole hyväksi terveydelle, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Karppauksessa on sellaisia elementtejä, jotka ovat yhteydessä huonoon painonhallintaan ja jopa kuolleisuuteen, Fogelholm varoittaa.

– Puhutaan kuitenkin todennäköisyyksistä. Jotkut voivat karpata vaikka satavuotiaiksi, ja niin voi joku tupakoidakin.

– Jos jonkun ajankohdan, vaikkapa puolen vuoden jälkeen siirtyy järkeviin elintapoihin, karppaus voi olla hyvä tapa lähteä hoitamaan ylipainoa.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja