Professori: Näin paljon tupakointi maksaa työnantajalle

Professori Kari Reijula kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, että terveyskeskusten ja työterveyshuollon pitää auttaa tupakoinnin lopettamisessa.

– Tupakointi maksaa työnantajille työterveyshuollon käynteinä, sairauspoissaoloina ja ennenaikaisina eläköitymisinä 1,1 miljardia euroa vuodessa. Yhteiskunnalle laskua kertyy kaksi miljardia vuodessa, Kari Reijula sanoi lähetyksessä.

Suomessa on 900 000 tupakoitsijaa.

– Yksi Oulun-koneellinen viikossa eli 6 000 ihmistä vuodessa kuolee tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. Silti siitä ei kirjoiteta pääkirjoituksia eikä tehdä uutisia.

Säästä vuodessa Thaimaan-matka

Kaksi kolmesta tupakoitsijasta haluaisi heittää savukkeen nurkkaan. Reijula kannustaa hakemaan tukea lopettamiseen terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta. Avun saaminen kuuluu jokaisen oikeusturvaan.

– Voit yksinkertaisesti kävellä terveydenhuollon ammattilaisen luokse ja sanoa, ettet lähde pois, ennen kuin saat apua, Reijula neuvoi.

Omin avuin tupakoinnin lopettaminen harvoin onnistuu: jos päätöksen tekee itse, vuoden päästä vain kolme sadasta on edelleen savuton. Terveydenhuollon ammattilaisen kehotuksesta lopettaneilla luku on 5/100, nikotiinikorvaushoitoja käyttäneillä 10/100.

– Kun mukaan tulevat lääkärin reseptillä kirjoittamat lääkevalmisteiden tuet, sadasta henkilöstä 30 onnistuu lopettamaan.

Se kannattaa myös rahallisesti: askin päivässä polttava säästää vuodessa 1500–1600 euroa jättämällä savukkeet kaupan hyllylle.

Klikkaa kuvaa ja katso ohjelmasta, mitä muuta tupakoinnista selvisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja