Pääministeri Marin ja pormestari Vapaavuori jälleen eri mieltä: Onko rajojen pakkotestaus valtiovallan vai kuntien vastuulla?

3:12
Sanna Marin ja Jan Vapaavuori jälleen napit vastakkain – vastaako rajojen pakkotestauksesta valtiovalta vai kunnat? Katso video.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ovat eri mieltä siitä, kenen vastuulla on rajojen pakkotestaus.

Marin sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa, että aluehallintoviranomaisilla ja kunnilla on ollut mahdollisuus pakkotestaukseen.

– Olen jo viime kesänä ollut sitä mieltä, että jokainen maahantulija pitäisi testata, mutta tämä ei ole päätös, jonka maan hallitus voi tehdä. Meillä on tällä hetkellä lainsäädännössä mahdollisuus aluehallintoviranomaisilla ja kunnilla testata myös pakolla ihmisiä, mutta näitä toimivaltuuksia ei ole käytetty niin kuin niitä oltaisiin voitu käyttää, sanoo Marin Ylelle.

"Kaikki heittelevät palloa toisilleen"

Helsingin pormestari Vapaavuori vyöryttää syytä hallitukselle. Vapaavuorelta kysyttiin MTV:n Uutisextrassa, miksi Helsinki ei ole pyytänyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolta pakkotestausta satamissa, vaikka Avin mukaan tämä olisi mahdollistanut toiminnan.

– Jotenkin tuntuu, että kaikki vain heittelevät palloa toisilleen. Lähtökohta on kuitenkin se, että yksiselitteisesti valtiovalta vastaa rajoista, liikenteestä ja toimintamallista siellä ja aina kun valtiovallalta on meille joku pyyntö tullut, niin kulloinkin voimassa olevan lainsäädännön puitteissa olemme sitä noudattaneet, sanoo Vapaavuori MTV:n Uutisextrassa.

Vapaavuoren mukaan rajaa pystytään nyt valvomaan järkevästi, kun valtiovalta on rajoittanut liikenteen määrää.

Uutisextra MTV-palvelussa ja MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja