Jan Vapaavuori MTV:n Uutisextrassa: Liikkumisrajoitusten aika ei ole nyt – ei tunnista olevansa hallituksen koronatoimien kriitikko: "Pari pientä ryppyä rakkaudessa ollut"

9:46
Jan Vapaavuori sanoi MTV:n Uutisextrassa, että liikkumisrajoitusten aika ei ole nyt. Hän otti myös kantaa siihen, onko hän eri linjoilla hallituksen kanssa koronatoimista. Katso koko haastattelu videolta.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ei näe tarvetta liikkumisrajoituksille tässä vaiheessa. Vasta ensi viikon loppupuolella nähdään, miten maanantaina voimaan astunut sulkutila vaikuttaa tautitilanteeseen.

Koronavuoden aikana Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on profiloitunut hallituksen koronatoimien yhtenä kriitikkona, mutta pormestari ei itse tunnista tätä.  

– Käytännössä ollaan oltu valtiovallan kanssa samaa mieltä tämän taudin hoidosta koko tämän pitkän vuoden ajan, ehkä pari ihan pientä ryppyä rakkaudessa on ollut. Keskeisin näistä liittyy lasten ja nuorten harrastuksiin.

Vapaavuoren mielestä nyt ei ole aika ottaa käyttöön liikkumisrajoituksia. Vasta ensi viikon lopulla nähdään miten maanantaina alkanut sulkutila vaikuttaa.

– Liikkumiskielto olisi hyvin dramaattinen liike. Toki niitä on ollut ympäri maailmaa monissa maissa, joten on hyvä ymmärtää, että jos tautitilanne yltyy pahaksi, niin ehkä niitä tulee meillekin. Ihan vielä ei kuitenkaan olla siellä. 

Vapaavuori: Helsinki on tehnyt kaikkensa satamissa

Suomen rajat ovat vuotaneet pahasti ja sitä kautta brittimuunnos on saanut jalansijaa Suomessa. Vapaavuoren mukaan Helsingin kaupunki on toiminut satamissaan lainsäädännön mukaan, eikä matkustajia olla aikaisemmin voitu testata koronan varalta. 

– Nyt rajaa pystytään valvomaan järkevällä tavalla. Mutta meillä oli pitkään sitä ennen niin, ettei ollut esteitä tulla maahan ja silloin ei kaupunkikaan voi sitä estää. Me noudatamme niitä sääntöjä mitä valtiovalta asettaa.

Eikö ole yhtään aihetta itsekritiikkiin ja peiliin katsomisen paikka tässä asiassa?  

– En usko, että satamaliikenteessä on. Meillä ei ole ollut keinoja mitä olisimme voineet tehdä. 

Ei erillistä exit-strategiaa 

Mitään erillistä koronan exit-staregiaa ei tarvita Helsingissä pormestarin mukaan. 

Vapaavuoren mukaan tilanne paranee, kunhan rokotuskattavuus on tarpeeksi iso. Heti kun tartuntatautitilanne paranee, kaupungin täytyy olla valmis toimimaan. 

– Silloin on kysymys siitä, että pystytään saman tien käynnistämään kaikenlaista elinkeinotoimintaa, tapahtumia, tilaisuuksia ja matkailukin toivon mukaan lähtee käyntiin.

Sisäiset ristiriidat normaalia kaikissa puolueissa

Helsingin pormestarititteliä tavoitellut Kirsi Piha (kok.) kertoi pari viikkoa siiten vetäytyvänsä kisasta kokoomuksen sisäisten erimielisyyksien takia. Vapaavuoren mukaan puolueiden sisäiset ristiriidat kuuluvat politiikkaan.

– Mutta se mikä ei ole normaalia, on että jonkun puolueen hyvin näkyvä edustaja tällä tavalla nostaa asian näin vahvasti esille. Se oli tietenkin valitettavaa ja tylsää.

Kuntavaalien siirron takia on vielä epäselvää, milloin Jan Vapaavuoren pormestarikausi päättyy. Hallitus antoi perjantaina eduskunnalle lakiesityksen, jolla tämän vuoden kuntavaalit siirrettäisiin pidettäväksi sunnuntaina 13. kesäkuuta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja