Pääministeri Marin Ylen Ykkösaamussa liikkumisrajoituksista: "Kun muuntovirus leviää, tarvitsemme kunnon lekaa, emme ruuvimeisseliä"

0:27
Katso myös: Mitä työkaluja hallituksella on koronaa vastaan ennen liikkumisrajoituksia?

Ylen ykkösaamussa vieraillut pääministeri Sanna Marin toisti viestin, jonka hän kertoi jo aiemmin viikolla: koronatilanne voi kestää vielä pitkään.

– Tämä ei ole maraton, vaan voi olla enemmänkin ultrajuoksu, joka on hyvin pitkän matkan koitos. On mahdollista, että tulee virusmuunnoksia, joihin kehitetyt rokotteet eivät tehoa. Voi hyvin olla, että olemme tilanteen kanssa tekemisissä vielä pitkään.

Marinin mukaan myös rajoitukset voivat kestää pitkään.

– Kyllä rokottamisessakin menee aikaa. Näemme nyt, että meillä on ongelmia saada riittävästi rokotteita nopeasti. Mikäli emme saa kattavasti rokotettua koko maailman väestöä kohtuullisen ripeästi, riski sille, että muuntoviruksia tulee, kasvaa, Marin sanoi.

Pääministerin mukaan pandemiaa tulee hoitaa globaalisti. Marin toivookin EU:lle yhteistä hätätilamenettelyä, jossa sovittaisiin esimerkiksi testaamisesta ja karanteeneista. 

– Olen puhunut siitä, että tarvitsisimme hätätilamenettelyn rajoille. Jos uusia virusmuunnoksia syntyy, pystyisimme kapseloimaan mahdollisimman tehokkaasti muuntoviruksen johonkin päin maailmaa ja hoitamaan tilanteen mahdollisimman alueellisesti.

– Ei se aukoton olisi, mutta emme ajautuisi samaan tilanteeseen, jossa olemme vuoden olleet.

Marin painottaa siis yhteisiä pelisääntöjä EU:n sisällä esimerkiksi testaamiseen, karanteeneihin ja liikkumisen rajoittamiseen maiden välillä.

Liikkumisrajoitukset mahdollisia, jos rajoitukset eivät riitä

Marinin mukaan Suomessa ei olla vielä tilanteessa, että liikkumisrajoituksia tarvittaisiin. Ne voisivat olla ajankohtaisia, jos nykyiset rajoitustoimet eivät paranna tilannetta.

– Terveysviranomaisten viesti on pikemminkin ollut se, että kun muuntovirus leviää, tarvitsemme kunnon isoa työkalua, lekaa, emme ruuvimeisseliä, jolla pistemäisesti pistelisimme paikkoja, Marin kertoi. 

– Jos muuntovirus leviää kunnolla ja ihmiset eivät vapaaehtoisesti vähennä kontaktejansa, meidän pitäisi pystyä puuttumaan hyvin laajasti kaikkiin kontakteihin. Ei vain kauppakeskuksiin tai yksittäisiin yrityksiin.

Lekako on liikkumisrajoitukset, kysyi Ylen toimittaja Seija Vaaherkumpu.

– Kyllä, Marin vastasi.

Täydennetty tiedot liikkumisrajoituksista 13.3.2021 klo 10.41.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja