Pöllöraati ruoti valtiojohdon reagointia kaasuputkisabotaasiin: "Virtahepo on olohuoneessa"

Pöllöraati: Kaasuputki sai kyytiä, syyllistä etsitään 10:22
Katso videolta, miten Pöllöraati arvioi kaasuputkivaurion vaikutuksia

Pöllöraati keskusteli Huomenta Suomessa viikonloppuna vaurioituneen Balticconnector-kaasuputken tapauksesta. 

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen mukaan uutinen vaurioituneesta kaasuputkesta hätkähdytti, vaikka tämäntyyppistä häirintää oli osattu odottaa etenkin Suomen Nato-hakuprosessin aikana. 

Tämähän on suoraan kriisiharjoitusten oppikirjasta, että lähteekö tilanne eskaloitumaan, Lehtimäki sanoo. 

Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittajan Timo Haapalan mukaan viranomaisten ja valtiojohdon reagointi kaasuputken vaurioon oli nopeaa ja kohtuullisen avointa. 

Virtahepo on tietenkin olohuoneessa, eli Venäjää ei vielä syyllistetä ja ymmärrän, miksi poliitikot eivät sitä tee, Haapala sanoo. 

Haapala myös kehuu pääministeri Petteri Orpon (kok.) esiintymistä vauriosta kertovassa tiedotustilaisuudessa. 

Taustalla on se, että hän on entinen sisäministeri, ja tiedotustilaisuudessa hän tiesi mistä puhuu, Haapala sanoo. 

Samalla Haapala toteaa, että Virosta kuultiin ensin, mitä pinnan alla oli tapahtunut. Politiikan toimittaja Jari Korkki kiinnitti huomiota samaan asiaan.  

Jäi vaikutelma, että virolaiset kertoivat jos eivät nyt enemmän, niin ainakin konkreettisemmin, Korkki sanoo. 

Venäjä hyötyy 

Pöllöraati on yksimielinen siitä, että syyllisen nimeäminen edellyttäisi reagointia.  

Tämä ei ole pelkästään Suomen kysymys, vaan tässä ollaan kahden Nato-maan välillä, joten tämä on myös Nato-kysymys. Onko sittenkään loppuun asti pohdittu, miten reagoidaan?, Haapala kysyy.

Lehtimäen mukaan kaasuputken vaurio toimii joka tapauksessa jollakin tavalla Venäjän eduksi. 

Täällä ei nyt puhuta Venäjästä, ja se antaa vaikutelman Venäjän pelottavuudesta. Jos tapaus ei selviä, silloinkin tämä jää Venäjän pussiin pyörimään. Jos Venäjä pystyttäisiin todistamaan syylliseksi, miten sitten reagoivat Nato-maat Suomi ja Viro?

Korkin mukaan Naton reaktio voisi olla myös sellainen, joka ei näy Suomessa tai Virossa, mutta jonka Venäjä kyllä huomaa. Lehtimäki kuitenkin uskoo, että Venäjän todistaminen syylliseksi voi olla hyvinkin vaikeaa. 

Onko kaasuputkivaurio vasta alkusoittoa?

Lehtimäki pohtii, onko tapaus vasta alkua Venäjän hybridivaikuttamisessa. Suomeen on jo tehty muun muassa palvelunestohyökkäyksiä. 

Eilen tuli Suojelupoliisin raportti, jossa on Venäjästä paljon. Nyt vaan odotellaan, että mikä on seuraava liike Venäjän pelikirjassa? 

Lehtimäki tuo myös esiin, että Virossa vaurioituneeseen kaasuputkeen on suhtauduttu eri tavalla kuin Suomessa. Maassa suurempana uutisena pidetään uutta autoveroa, eikä Venäjän syyllisyydellä edes spekuloida. 

Siellä on keskusteluissa otettu hyvin erilainen linja. 

Lue myös:

    Uusimmat