Tämä on Suomen haavoittuvainen "valtimo", josta yrityksillä on valtava vastuu

Suomen "varautuminen on kohdallaan" – kaasuputkisabotaasi osoitti sen 2:28
Suomen "varautuminen on kohdallaan" – kaasuputkisabotaasi osoitti sen.

Onko Suomi ja yritykset tarpeeksi varautuneita kriittisen infrastruktuurin suhteen?  

Huoltovarmuuskeskus on suositellut yrityksiä, ja erityisesti kriittistä infrastruktuuria omistavia ja sen kanssa toimivia yrityksiä, nostamaan varautumistaan sen jälkeen, kun viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Itämerellä sijaitsevassa Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin vaurio. 

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen avasi kehotusta Huomenta Suomessa seuraavasti: huoltovarmuuden kannalta keskeisin tekijä on yritysten varautuminen.

– Se kuinka hyvin yritykset pitävät huolta käytänteistään määrittää paljolti sitä, kuinka yhteiskuntamme on varautunut. 

Mitä varautuminen yrityksille sitten käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa häiriö- ja kriisitilanteiden ennaltaehkäisyä, kriisiaikaista toimintaa sekä siitä palautumis- ja korjauskykyä, Känkänen luettelee.

Yrityspuolen näkemyksen asiasta antoi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Kim Mattsson

– Kriittinen infrastruktuuri on meidän valtimomme. Valtimo pitää pitää kunnossa. 

Kunnossapitämiseen on väistämättä monia elintärkeitä perusteita. Mattssonin nostaa esille energia- ja tietoliikenneturvallisuuden, ja ennen kaikkea kauppamerenkulun. 

Kun "valtimo" pidetään kunnossa, huolehditaan Mattssonin mukaan samalla niin taloudesta kuin turvallisuudestakin. 

Jännitys kasvaa Itämerellä - mihin kaikkeen tulee varautua? 9:34
Miten kriittinen infrastruktuuri pidetään kunnossa, Kim Mattsson ja Janne Känkänen? 

Heräsimmekö liian myöhään varautumisessa? 

Tarkoittaako kaasuputken vaurioituminen sitä, että Suomi epäonnistui varautumisessa, Huomenta Suomea juontanut toimittaja-ankkuri Jesse Kamras heitti Känkäselle ja Mattssonille. 

EK:n turvallisuuspoliittinen neuvonantaja on eri mieltä. 

– Varautuminen on kohdallaan. Tämähän osoitti, että varautumiset ja kahdentamiset on käytössä. Kympin suoritus. Jos puhutaan kokonaisturvallisuuden timantista, jota 60 vuotta tässä on harjoiteltu, niin se kyllä näytti nyt toimivuutensa, Mattsson sanoi.

Tyytyväinen Mattsson oli myös siihen, kuinka asiaa johdettiin: presidentti ulospäin, pääministeri sisäistä turvallisuutta ja viranomaiset tukemassa.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Känkänen on Mattssonin kanssa täysin samaa mieltä. 

– Olemme varautuneet, mutta tällaisten tapahtumien havainnointi tai ennaltaehkäisy on äärimmäisen hankalaa, joka myös täytyy totuudenmukaisesti sanoa.  

Lue myös:

    Uusimmat