Pöllöraati: "Iso keikautus, jos valittaisiin joku muu kuin amerikkalainen hävittäjä" – HS: Päätös tänään

Pöllöraati: Päätös uudesta hävittäjästä lähenee 9:52
Näin Pöllöraati ruoti Suomen hävittäjähankintaa.

Suomi päättää tänään hävittäjähankinnastaan, kertoo Helsingin Sanomat hallituslähteisiin nojaten. MTV Uutisten Pöllöraati pitää amerikkalaiskoneen valintaa erittäin todennäköisenä.

MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen totesi Uutisaamussa, että tänään saatetaan kuulla "kumpi amerikkalaiskone" Suomen seuraavaksi hävittäjäksi valitaan.

Amerikkalaisten Super Hornetin ja F-35 -hävittäjien lisäksi tarjouskilpailussa ovat mukana Ruotsin Gripen, ranskalainen Rafale ja yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

– Suomi valitsi lännettymisen alkuvaiheessa amerikkalaisen koneen ja hankki sillä tietyllä tavalla turvaa. Saattoi olla, että otti parhaan koneenkin siinä samalla. Olisi aika iso keikautus Suomen turvallisuuspolitiikan linjassa, jos nyt valittaisiin joku muu, Ahtiainen katsoo.

Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesala pitää niin ikään amerikkalaishävittäjän valintaa todennäköisenä.

– Kaikilla on koko lailla ollut sellainen fiilis alusta lähtien, että eiköhän se F-35 ole. Joku yllätyskäänne voi matkan varrella tietysti tulla,

"Tuo Yhdysvaltain asemavoiman tänne"

Pitkin matkaa on korostettu, että hävittäjäpäätös tehdään puhtaasti asiantuntijapohjalta, politiikan toimittaja Jari Korkki muistuttaa.

– Jonkin verran on kuitenkin käyty keskustelua, että pitäisi valita ruotsalainen Gripen poliittisista syistä. Vähän on kaikuja muinaisesta ajattelusta, jossa puolet koneista piti aina ostaa Neuvostoliitosta, Korkki sanoo.

MTV Uutisten Ahtiaisen mukaan on kuitenkin mahdollista, että Ruotsikin toivoo Suomen valitsevan amerikkalaisen hävittäjän, vaikka tämä ei länsinaapurin teollisuuden tilauskantaa lihottaisikaan.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Turvallisuuspoliittisesti voi olla ruotsalaistenkin mielestä parempi, että Suomi ottaa jenkkikoneen. Se tavallaan tuo Yhdysvaltain asevoiman tänne meidän turvaksemme, Ahtiainen toteaa.

– Tämä on niin iso ratkaisu, että niiltä voi tulla reaktioita, joiden koneet eivät tule valituksi, Ahtiainen arvioi.

Hallitukselta odotetaan iltapäivällä tietoa Suomen hävittäjähankinnasta – MTV:n uutispäätoimittaja käy läpi ennakkoasetelmat 5:41
Hallitukselta odotetaan iltapäivällä tietoa Suomen hävittäjähankinnasta – MTV:n uutispäätoimittaja käy läpi ennakkoasetelmat.

Lue myös:

    Uusimmat