Poliisi kommentoi Euran liikennemerkkihirviötä – pitääkö tässä ajaa 50 vai 80 km/h?

0:12

Poliisin vastaus Euran erikoiseen liikennemerkkimokaan on yksiselitteinen.

Pääkuvan video

Venäjältä vai Klaukkalasta? Järjetön hinaussuoritus päättyi rysäykseen

Kerroimme eilen Euran Kauttualla oudoksuttaneesta liikennemerkkisekamelskasta. Turuntiellä oli pystyssä tietyöstä varoittava liikennemerkki ja sen alla ilmoitus 50 kilometrin nopeusrajoituksesta. Välittömästi tämän merkin jälkeen, käytännössä aivan kiinni edellisessä, oli kuitenkin 80 kilometrin nopeusrajoituksesta ilmoittava merkki.

Vaarallinen virhe

Kysyimme Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajalta, ylikomisario Dennis Pastersteinilta, miten autoilijan tulisi tällaista tilannetta tulkita. Vaikka erikoisen merkkihirviön syntyperä on arvoitus, oli ylikomisarion vastaus kysymykseen yksiselitteinen.

– Siinä on ensin 50:n merkki ja sen jälkeen 80:n, joten tokihan siinä silloin saa kahdeksaakymppiä ajaa, Pasterstein sanoo.

Hän pitää mokaa vaarallisena, sillä kyseessä on merkeistä päätellen alkava tietyömaa, jossa 80 kilometrin nopeusrajoitus on mahdollisesti liian kova.

Autoilijaa ei kuitenkaan vapauteta vastuusta epäselvästä nopeusrajoituksesta huolimatta.

– Autoilijan pitää pystyä sovittamaan nopeutensa niin, että pystyy pysäyttämään ajoneuvonsa tien näkyvällä osuudella niin kuin lakikin sanoo. Jos hän ei siihen pysty, niin tilannenopeus on väärä, Pasterstein huomauttaa.

Pasterstein keksii monta syytä sille, miksi tällainen moka on päässyt käymään.

– Urakoitsijan työntekijä on voinut epähuomiossa laittaa liikennemerkin väärälle puolelle tai ei ole peittänyt toista merkkiä. On myös voinut tulla ajatuskatkos, Pasterstein luettelee, mutta ei lähtenyt sulkemaan pois kiusanteonkaan mahdollisuutta.

Lisätyötä myös poliisille

Pasterstein kertoo, että mikäli poliisi olisi aikeissa järjestää esimerkiksi nopeusratsian kuvassa näkyvällä tieosuudella, pitäisi partionkin varmistaa todellinen nopeusrajoitus jotakin muuta kautta.

– Hyvin epäselvä tilanne on kyseessä, joten kyllä poliisikin joutuisi selvittämään, mikä siinä on rajoitus ennen valvonnan aloittamista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja