Poliisi juhlistaa eläinten viikkoa: Tällaista on poliisikoirien arki

Eläinten viikon kunniaksi Helsingin poliisilaitos julkaisi Facebook-tilillään tietoa poliisikoirista ja niiden arjesta. Tiesitkö, että poliisikoiran koulutus vie 2,5 vuotta?

Helsingin poliisilaitoksen Facebook-päivityksessä juhlistetaan eläinten viikkoja kertomalla poliisikoirien elämästä. Kuvapäivitys keräsi parissa tunnissa lähes 1500 tykkäystä, kun Suomen poliisin jakoi sen tilillään.

Poliisikoirat ovat perheenjäseniä ja elävät koko elämänsä ohjaajansa kanssa. Kun ohjaaja tekee töitä, koira tekee töitä ja kun ohjaaja lomailee, myös koira lomailee. Poliisikoirat alkavat jo pentuina kulkea ohjaajansa mukana töissä ja osallistua koulutuksen edetessä tehtäviin. Koiran koulutus kaikkiin tehtäviin vie 2,5 vuotta, kun poliisien peruskoulutus vie noin 3 vuotta. 

Poliisikoiran työssä on paljon etuja. Kun kotikoirat jäävät omistajansa työpäivän ajaksi kotiin, poliisikoira lähtee ohjaajansa mukana työhön. Koiria myös treenataan työn ulkopuolella pienillä tehtävillä. Poliisin mukaan koiran kanssa toimiessa kaikki lähtee leikin ja ilon kautta. Käskyjä poliisikoirat ottavat vain ohjaajaltaan.

Koiria käytetään muun muassa suojelu- ja voimankäyttötehtävissä, huumekoirina, räjähde-etsinnöissä, kadonneiden etsinnöissä ja ruumiskoirina.

Poliisikoirat ovat tyypillisesti rodultaan belgianpaimenkoiria ja saksanpaimenkoiria. Helsingin poliisilaitoksella on töissä myös muutama labradorinnoutaja ja yksi bordercollie. Koiria käytetään rodun ominaispiirteiden perusteella erilaisiin tehtäviin.

Helsingin poliisilaitos muistuttaa samalla, että poliisikoiraa ei pidä mennä silittämään ilman sen ohjaajan lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat