MTV Uutiset kysyi poliisilta, kuinka paljon koirahyökkäyksiä tapahtuu. Tilastotietoa ei ole, mutta jonkinlaista osviittaa niiden määrästä pystytään antamaan.
Koirien aggressiivisuus voi johtaa vakavaan tilanteeseen, jossa koira käy toisen ihmisen tai lemmikin kimppuun.
MTV Uutiset kertoi aiemmin Matista, joka puolustaa itseään vapaana kulkevia koiria vastaan potkimalla ja kepillä lyömällä.
Matin mukaan hän on joutunut koirahyökkäysten kohteeksi jo useita kymmeniä kertoja, mikä on johtanut siihen, ettei aiemmin aktiivisesti ulkoillut Matti uskalla enää lähteä metsään ulkoilemaan.
Lue myös: Matti potkii ja hakkaa kepillä vapaana lähestyviä koiria – syy löytyy vuosien piinasta
Vierailimme koirapuistossa, jossa koiranomistaja Adele Pentti kertoo päinvastaisista kokemuksista. Juttu jatkuu videon alla.
3:41Katso videolta, millaisia koiranomistaja Adelen kokemukset ovat olleet.
Poliisilta arvio koirahyökkäyksien määrästä
MTV Uutiset yritti selvittää, kuinka paljon koirahyökkäyksiä on tapahtunut viime vuosien aikana.
Poliisista kerrotaan, ettei heillä ole saatavilla tarkkoja koirahyökkäyksiin liittyviä tilastoja, sillä rikosilmoitusjärjestelmästä puuttuu koneellisesti luettava tieto koirahyökkäyksistä.
Lue aiheesta: Koirahyökkäyksistä puhutaan yhä enemmän, mutta niiden määrää ei tiedetä – yksi tilanne edeltää usein koirahyökkäystä
Aihe on kuitenkin ollut toistuvasti esillä yhteiskunnallisissa keskusteluissa, joten koirien tekemien hyökkäysten määrästä on tehty poliisissa suuntaa antava arvio.
Poliisi teki kaksi hakua rikosilmoituksen vapaan kerronnan kentästä, joista ensimmäisessä haettiin sanaa "koira" ja "hyökkäys". Toisessa haussa etsittiin sanoja "koira" ja "hyökk" eli sanan "hyökkäys" taipumista eri muodoissa.
Kertaluontoinen arvio on vuoden 2024 heinäkuulta.
Polisi painottaa, ettei luvuista voi tehdä päätelmiä koirahyökkäysten yleisyydestä.
Luvut kertovan lähinnä sen, miten rikosilmoituksista tehtävän haun tulos on hyvin erilainen riippuen siitä, millaisilla ja kuinka tarkoilla hakutermeillä haut tehdään.
Syitä aggressiiviseen käytökseen on monia
Mistä eläinten aggressiivisuus sitten kumpuaa?
Koira voi olla arka tai aggressiivinen monesta eri syystä. Yksi syy voi olla vaikka perimä tai koiran kokema kaltoinkohtelu. Aggressiivinen käytös voi näkyä pahimmillaan hyökkäyksenä ihmisen kimppuun.
Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suonisen mukaan osa hyökkäyksistä voi johtua siitä, että suomalaiset hankkivat paljon koiria korona-aikana.
– Kaikissa kodeissa ei ole huomioitu koirien erilaisia tarpeita, eikä niille ole opetettu perusasioita. Nämä voivat ilmetä koirien aggressiivisena käytöksenä.
Lue lisää: Mitä tehdä, kun koira hyökkää ja ärisee? Kirsi Aalto on saanut uransa aikana useita osumia asiakkaittensa hampaista – "Koiraa en syytä"
Suomessa hyväksyttyjä koirarotuja on noin 350. Kaikille roduille on määritelty ihanteelliset piirteet, kuten luonne, koko ja ulkonäkö.
Omalle koiralle kannattaa rodusta riippumatta opettaa toisten koirien ja myös ihmisten kohtaamista mahdollisimman aikaisin.
Lisäksi tärkeää on opettaa oikea tapa ja aika tervehtiä vastaantulijoita, sillä kaikki vastaantulijat eivät halua koiraa luokseen.
Lue myös: Brittilehti paljastaa, mikä koira sopii mihinkin tarkoitukseen
Koiran tuntemisella ja koulutuksella on iso merkitys
Vuonna 2023 Kennelliitto kertoi nettisivuillaan olleensa huolissaan uutisista, joiden mukaan koirien hyökkäykset olivat lisääntyneet.
Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen painotti koiran omistajan vastuuta koiran hankkimisessa ja sen hoitamisessa.
– Mitä paremmin omistaja oppii kouluttamaan ja lukemaan koiraansa, sitä paremmin hän voi ennakoida erilaisia tilanteita, kertoi Kukkonen Kennelliiton uutisessa.
Kukkonen huomauttaa, etteivät kaikki rodut sovi kaikille ihmisille. Jokaisen koirasta unelmoivan pitää miettiä, sopiiko harkittavana oleva rotu omaan elämäntilanteeseen.
– Etenkin suuret ja voimakkaat koirat vaativat kokeneen omistajan, Kukkonen jatkaa uutisessa.
Jos koira käyttäytyy aggressiivisesti, omistajan täytyy selvittää syitä käytökselle. Taustalla voi piillä koulutuksen puutetta tai koiran kokema kipu.
Koirahyökkäysten ennaltaehkäisy vaatii omistajalta vastuullisuutta ja tuntemusta siitä, miten oma koira käyttäytyy. Jos koiraa ei kouluta tai sitä ei tunne tarpeeksi hyvin, riski hyökkäyksille kasvaa suuremmaksi.
2:42