Poliisi ampui villikoiriksi luulemansa lemmikit Imatralla – syyttäjä ei tutki tapausta: "Komisariolla oli perusteltu syy olettaa, että koirat olivat kulkukoiria"

2:23
MTV Uutiset kertoi tapauksesta tuoreeltaan. Videolla poliisi kertoo päätöksen taustoista.

Syyttäjä on päättänyt, että se ei aloita esitutkintaa tapauksesta, jossa poliisi lopetti kolme kulkukoiriksi luulemaansa lemmikkikoiraa Imatralla viime toukokuun lopussa.

Totuus selvisi viranomaisille vasta lopettamisen jälkeen.

Karanneiden koirien omistaja oli tehnyt tutkintapyynnön tapauksesta ja vaati tapauksesta korvauksia.

Imatra kärsi villikoiraongelmasta

Poliisin päätöksen taustalla oli se, että Imatralla on kärsitty viranomaisten mukaan jo joitain vuosia villikoirista. Kulkukoirat ovat aiheuttaneet alueella merkittävääkin haittaa, sillä eräs villikoira oli purrut ihmistä vuonna 2017.

Paikallisen poliisin mukaan alueella on pyörinyt villikoiralaumoja vuodesta 2014 lähtien ja tänäkin vuonna poliisi on saanut useita ilmoituksia 3–8 koiran laumoista.

Poliisi oli saanut tiedon alueella kulkevista koirista, joita epäiltiin villikoiriksi.

Tulkintaa tukivat se, että koirien käytös tai ulkonäkö ei viitannut viranomaisten mukaan lemmikkeihin, sillä ne eivät antaneet ottaa itseään kiinni ja kulkivat holtittomasti alueella. Koirilla ei ollut pantaa tai muuta kulkukoirista erottavaa tunnistetta.

Alueella kulkeneet koirat olivat johtaneet lukuisiin hätäkeskusilmoituksiin ja ihmisten huoleen eläinten liikkuessaan näiden pihapiirissä.

Karanneista koirista ei oltu ilmoitettu hätäkeskukseen

Syyttäjä kertoo, että kukaan ei ollut ilmoittanut karanneista koirista hätäkeskukseen, joten poliisilla ei ollut mahdollisuutta tietää kyseessä olevan jonkun lemmikit.

– Komisariolla oli perusteltu syy olettaa, että karanneet koirat olivat kulkukoiria. [Komisariolla] ei ole ollut velvollisuutta tiedustella löytöeläintarhalta kadonneista koiria, sillä mikään ei viitannut siihen, että kyse olisi lemmikkikoirista, syyttäjän päätöksessä kerrotaan.

Sen mukaan poliisilla ei ollut lopettamispäätöksen tekohetkellä perusteita olla tekemättä lopettamispäätöstä, jolla pyrittiin suojelemaan alueella olevien turvallisuutta. Syyttäjän mukaan lopettaminen oli ainoa mahdollinen ratkaisu, sillä ruokaloukut tai karkottaminen eivät soveltuneet tapaukseen.

0:23
Poliisi on kertonut aiemminkin alueella liikkuneista villikoirista.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja