Nyt puhuu Imatran koirantappajanatsiksi ja sikakytäksi haukuttu poliisi, jolle tulvii vihapostia – "Jokainen voi itse koettaa asettua yleisjohtajan rooliin"

2:23

Kaakkois-Suomen poliisi sai niskaansa alkuviikosta rankan kritiikkivyöryn Imatralla vapaana juosseen koiralauman ampumisesta.

Poliisi oli saanut irrallaan juosseesta kolmen koiran laumasta useita soittoja maanantaina ja niitä luultiin Venäjältä tulleiksi villikoiriksi, joita oli aiemminkin alueella liikkunut.

Koirat päätettiin lopettaa yhdessä paikallisen metsästysseuran kanssa, jotta niistä ei aiheutuisi vaaraa.

Tiistaina kävi ilmi, että kyseessä olivatkin tarhasta karanneet koirat, joita koirien omistaja oli karkumatkan huomattuaan etsinyt mm. Facebook-ilmoituksen ja löytöeläintalon kautta.

Koirien omistaja on ollut tuohtunut ja suruissaan ja vaatinut poliisilta muun muassa 45 000 euron korvauksia. Samaan aikaan poliisille on satanut kovasanaista kritiikkiä lopettamispäätöksestä.

Jo aiemmin Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Jukka Lankinen on vastannut lopettamispäätökseen liittyvistä seikoista.

Nyt asiaan on ottanut omalta osaltaan voimakkaasti kantaa vanhempi konstaapeli Timo Härkönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta. Hänen mukaansa osalla somekeskustelijoista on harkintakyky pettänyt pahasti.

Hän toteaa MTV Uutisille saaneensa vihapostia, vaikka hänellä ei ole edes ollut osaa eikä arpaa kyseisessä tapauksessa.

– Siinä suhteessa asiassa haukutaan väärää puuta, koska olen henkilökohtaisesti saanut vihapostia ja monenlaista ryöpytystä asiasta. Edustan kyllä Kaakkois-Suomen poliisia ja ihmisillä on oikeus ottaa kantaa poliisitoimintaan ja tuoda omia näkökulmiaan esiin. Näkökulmia tulisi esittää raivoamatta, rakentavahenkisesti disinformaatiota levittämättä, hän kertoo.

Kiivastuneita mielikuvia vai faktaa?

Härkönen huomauttaa, että jokainen poliisin toimia kritisoiva voi koettaa asettua poliisin yleisjohtajan rooliin ja yrittää tehdä päätöksiä silloin, kun muuttujia yhden asian ympärillä voi olla valtavasti.

Härkönen on kehottanut sosiaalisessa mediassa ihmisiä pohtimaan asian tiimoilta sitä, perustuvatko poliisiorganisaatiota kohtaan huudetut syytökset faktaan vai lähinnä kiivastuneiden ihmisten mielikuviin.

Hän toteaa, että yleisjohtajana komisario on tehnyt poliisilain perusteella päätöksen lopettaa koirat, ja tapahtumahetkellä saatujen tietojen mukaan siihen on ollut perusteet.

Hälytyspartioiden autoissa ei ole esimerkiksi sirunlukijoita tai nukutusaineita karkurikoiria varten.

Härkönen kertoo MTV Uutisille, että nykymallilla on vaikea edes ajatella, mitä käytännössä tarkoittaisi poliisin työn kannalta, jos poliisi alkaisi selvitellä kaikkien raportoitujen eläinhavaintojen mahdollisia omistajakytköksiä.

– Käytännössä täytyisi palauttaa käyttöön vanhan ajan rankkurijärjestelmä, joka olisi todennäköisesti yksityistä liiketoimintaa.

Rajua vihanpurkausta: "Kusinen sikakyttä"

Härkösen mukaan vihan lietsominen asiassa aiheuttaa vastakkainasettelua kansalaisten ja poliisin välillä, eikä asioiden yleistäminen ole lopulta kenenkään etu.

Hän muistuttaa Facebookissa, että poliisi tekee työtään ihmisille. Härkönen myös ihmettelee tilannetta, jossa hänet on yhdistetty tapaukseen vaikka hän ei ole ollut edes tekemisissä sen kanssa.

– ”Haista v***u koirantappajanatsi”, ”ammu itsesi sillä glokillas v***n kusinen sikakyttä”, Härkönen luettelee saamaansa palautetta.

Härkösellä on sanansa sanottavana syyttä saamiinsa haukkuihin:

– Mahtavaa, kiitos tästä ylivuotavasta tuestanne. Nämä viestinne antavatkin minulle varmuudella voimaa jaksaa valvoa yövuorojani ja ottaa kiinni pahoinpitelijöitä, rattijuoppoja ja raiskaajia.

Samalla Härkönen haluaa kuitenkin esittää osaltaan pahoittelut lopetettujen koirien omistajalle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja