Kolme lemmikkikoiraa lopetettiin Imatralla villikoirina – poliisi ei aio jatkossakaan konsultoida löytöeläintaloja karkureiden varalta: "Virkavirhettä tässä ei ole tapahtunut"

2:23
Poliisi lopetti villikoiriksi luulemansa eläimet Imatralla

Kaakkois-Suomen poliisi lopetti maanantaina Imatralla kolme irtokoiraa, joiden epäiltin olevan villikoiria. Koirat olivat kuitenkin tarhastaan karanneita lemmikkikoiria. 

Tapaus on herättänyt suurta keskustelua sosiaalisessa mediassa tilanteen erikoisuuden vuoksi. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Jukka Lankinen vastaa yleisöä ihmetyttäneisiin kysymyksiin. 

Kuinka poliisi päätyi lopettamaan koirat?

Poliisi sai useita ilmoituksia alueella vapaana juosseista koirista, jotka olivat pyörineet pihapiireissä. Ilmoittajan mukaan kyseessä olivat villikoirat. Poliisi oli mennyt paikalle ja todennut, että kolme suurta koiraa liikkui vapaana. Lopetusratkaisuun päädyttiin, sillä alueella on liikkunut aikaisemminkin villikoiralaumoja ja koirat lopetettiin poliisilain nojalla. 

Selvisikö poliisille myöhemmin, että koirat olivatkin lemmikkikoiria?

Kyllä, jälkeenpäin on tullut tällainen ilmoitus. 

Konsultoitiinko asiassa paikallista löytöeläintaloa mahdollisten karkureiden varalta?

Ei. Tässä on kyse pidemmästä prosessista. Alueella on pyörinyt villikoiralaumoja vuodesta 2014 lähtien ja tämän vuoden puolella on tullut useita ilmoituksia 3–8 koiran laumoista. 

Käyttäytyivätkö koirat aggressiivisesti?

En tiedä kuinka koirat ovat tilanteessa käyttäytyneet, mutta ne eivät ole antaneet poliiseille helposti kiinni. Eivät kuitenkaan ole ehtineet tekemään mitään ihmisille. 

Tarkistettiinko koiria mikrosirujen varalta?

En voi ottaa tähän kantaa. 

Millä tavalla koirat olivat vaikuttaneet villikoirilta?

Ne eivät antaneet helposti ottaa kiinni, ne olivat pannattomia ja liikkuivat laumassa. 

0:35
Videolla poliisin lopettamat lemmikkikoirat Helmi, Haro ja Urho

Onko poliisi tehnyt tapauksessa virheen?

Mikäli omistaja ottaa poliisiin yhteyttä, selvitämme, onko tässä tapahtunut sellaista virhettä, että poliisi olisi korvausvelvollinen. Virkavirhettä tässä ei ole tapahtunut, lähinnä korvausvelvollisuudesta on nyt kyse. 

Kuinka koirien omistajaan saatiin yhteys?

En tiedä kuinka on saatu selville, että nämä ovat olleet pihakoiria. Poliisille ei ole tullut ilmoitusta karanneista koirista. 

Tulisiko karanneista koirista ilmoittaa hätäkeskukseen?

Kyllä katsoisin, että mikäli koirat voivat olla aggressiivisia ja aiheuttavat liikenteelle suurta vaaraa, niistä pitää ilmoittaa hätäkeskukseen. Poliisi ei muuten saa tietoa vapaana liikkuvista koirista. 

Muutetaanko tämän tapauksen jälkeen poliisin käytäntöjä löytöeläintaloihin soittamisen suhteen?

En näe tarvetta sille. Omistaja voi ilmoittaa karanneista koirista hätäkeskukseen, en näe syytä siihen, että alkaisimme soittelemaan löytöeläinlaitoksiin hävinneistä koirista. 

Onko Imatralla nyt pelkoa siitä, että pannattomille karkureille annetaan nopeasti lopetuspäätös?

Yksittäisestä koirasta puhuttaessa ei voida puhua villikoiralaumasta. Yksittäinen koira on eri asia kuin kolmen koiran lauma, silloin ei tehdä samanlaista tulkintaa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja