Poliiseja näkyy massoittain Helsingissä torstaina, kun Biden vierailee Suomessa: "Ollaan samassa mittaluokassa kuin Trumpin ja Putinin vierailun aikana"

Turvallisuuspolitiikan superviikko alkaa – tätä kaikkea on luvassa 2:26
Mitä viikolta ja Bidenin vierailulta on odotettavissa?

Presidentti Sauli Niinistön isännöimää, Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Pohjoismaiden pääministerien huippukokousta tämän viikon torstaina Helsingissä turvaa yhteensä satoja poliiseja, jopa yli 1 000. 

Helsinkiin saapuu poliiseja ympäri Suomea hoitamaan merkittävää valtiovierailua. Maakunnista saapuvat poliisit tulevat Helsinkiin tämän ja huomisen päivän aikana.

– Maakunnista saapuu pikkuhiljaa poliiseja tänne. Kaikille on majoitustilatkin löydetty, ei heidän tarvitse poliisilaitoksen tiloissa yöpyä, ylikomisario Patrik Karlsson Helsingin poliisista kertoo.

Poliisi ei kerro tarkkoja määriä, kuinka paljon henkilöstöä osallistuu turvajärjestelyihin, mutta etukäteen on puhuttu vähintään sadoista poliiseista. 

Helsingissä järjestettiin Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin tapaaminen viisi vuotta sitten vuonna 2018. Tuon tapaamisen turvajärjestelyihin osallistui noin 1000–2000 poliisia.

– Poliisien määrässä ollaan samassa mittaluokassa nyt kuin Trumpin ja Putinin vierailun aikana, Karlsson kertoo.

Varautuminen alkoi kunnolla jo viime viikolla

Valtaosa turvajärjestelyihin osallistuvista poliiseista on Helsingin poliisilaitokselta ja myös muilta pääkaupunkiseudun poliisilaitoksilta. Reilusti alle puolet poliiseista tulee maakunnista.

Osa poliiseista on hälytetty töihin kesälomilta.

– Meidän laitoksella ei ole tarvinnut hirveän paljon lomilta kutsua poliiseja töihin, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta kertoo.

Huippukokouksen turvajärjestelyihin on varustauduttu poliisissa jo päivien ajan. Suunnitelmat tiivistyvät ennen torstaita.

Liikennepysäytyksiin pitää Helsingissä ja Helsinki-Vantaan lentokentän lähettyvillä varautua jo keskiviikkoillasta lähtien, kun Pohjoismaiden pääministerit ja Biden saapuvat Suomeen. Torstaina liikennepysäytyksiä on luvassa vielä enemmän.

Niinistön, Bidenin ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren, Tanskan pääministeri Mette Frederiksenin ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttirin tapaaminen järjestetään torstaina Presidentinlinnassa Kauppatorin vieressä.

Tarkempaa saattueiden aikataulua ei kerrota ennakkoon, mutta niiden kulku tulee aiheuttamaan muutamia noin 40 minuutin katkoksia liikenteeseen. Saattueita on useita.

Lue myös:

    Uusimmat