Näin Bidenin vierailu vaikutti liikenteeseen Helsingissä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili Helsingissä torstaina. Presidentti Sauli Niinistön isännöimä, Bidenin ja Pohjoismaiden pääministerien huippukokous aiheutti laajasti muutoksia kaupungin ydinkeskustan liikenteeseen.

Pääkaupunkiseudulla liikkui useita saattueita ennen tapaamista, sen aikana ja tapaamisen jälkeen, kertoi poliisi tiedotteessaan. 

Suurimmat vaikutukset liikenteeseen ja jalankulkuun lienevät hieman ennen kello 13:a iltapäivällä, kun presidentti Sauli Niinistö tapaa Bidenin Presidentinlinnassa.

Toisen kerran liikennettä pysäytettäneen 14:n maissa, kun Pohjoismaiden pääministerit saapuvat Presidentinlinnalle. Poliisi ei ole varmistanut tarkkoja kellonaikoja, mutta on kertonut liikenteen pysäytysten kestävän mahdollisesti jopa 40 minuuttia.

Liikenteen poikkeusjärjestelyt keskittyvät Kauppatorin ympäristöön. Kauppatori on kokonaan kiinni torstaina alkaen kello 7. 

Pohjoisesplanadi on suljettu Sofiankadun ja Päävartiontorin välillä. Kulku Mariankadun ja Päävartiontorin kautta Katajanokalle on suljettu. Katajanokalle ja Katajanokan terminaaliin pääsee Pohjoisrannan kautta suoraan Kanavakadulle.

Olympiaterminaaliin kulkevien henkilöautojen suositellaan kulkevan Tehtaankadun kautta. Liikenne Eteläesplanadilla sujuu normaalisti.

Aleksanterinkatu on suljettu moottoriajoneuvoliikenteeltä välillä Meritullinkatu–Snellmaninkatu. Ajoneuvot ohjataan kulkemaan Pohjoisrannasta Esplanadien suuntaan reittiä Kirkkokatu–Unioninkatu ja Pohjois-Esplanadilta Pohjoisrantaan reittiä Fabianinkatu–Aleksanterinkatu–Snellmaninkatu–Kirkkokatu.

Helsingin poliisi kertoo Twitterissä, että Runeberginkadun liikenne on katkaistu Eteläisen Rautatienkadun ja Malminrinteen kohdalta torstai-iltaan asti. Liikenne ohjataan Fredrikinkadun kautta molempiin suuntiin. Malminkadulle ajo tapahtuu Eteläisen Rautatienkadun kautta. 

Vesiliikenne 

Poliisin mukaan vierailun aikana sillä on ilmailutoimintaa Helsingin alueella, mikä saattaa aiheuttaa meluhaittaa.

Vesiliikenne Kauppatorille suljetaan kokonaan torstaina kello 7 aamulla.Suomenlinnan lauttaliikenne hoidetaan Katajanokalta lähtevän Suomenlinnan huoltolautan laiturista, ja vesibussi- ja risteilylaiturit ovat poissa käytöstä. Katajanokan huoltolaituri sijaitsee Katajanokan kärjessä, ja sieltä on noin 9 minuutin kävelymatka Katajanokan terminaalille. Katso kävelyreitti laiturilta Katajanokan terminaalille Reittioppaasta.

Myös yksityinen vesiliikenne Eteläsatamaan on estetty, pois lukien Olympiaterminaalista ja Katajanokan terminaalista Tallinnaan ja Tukholmaan kulkeva risteilyliikenne. Poliisi kehottaa Katajanokan terminaaliin ja Olympiaterminaaliin saapuvia varaamaan matkaan ylimääräisen tunnin. Veneily Päävartion ja Katajanokan välisessä salmessa on myös kielletty.

Ydinkeskustan alueella on voimassa lisäksi tilapäinen ilmailurajoitusalue. Poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan rajoitus alkaa keskiviikkona aamulla kello 9 ja päättyy perjantaina illalla kello 21.

Busseissa ja ratikoissa viivästyksiä

Helsingin Seudun Liikenteen HSL:n mukaan varmimmat liikennevälineet Helsingin suuntaan matkaaville ovat huomenna metrot ja lähijunat.

Eniten vierailu näyttää vaikuttavan raitioliikenteeseen Helsingin keskustassa. Raitiolinjat 4 ja 5 ajavat Aleksanterinkadulla ja Katajanokalla harvennettua liikennettä. Linjan 4 lähdöistä vain tunnuksella 4T ajavat raitiovaunut ajavat Katajanokalle asti.

Bussiliikenteeseen vaikutukset ovat pienemmät, mutta poikkeuksia on ja viivästyksiin on hyvä varautua myös keskustaan ajavilla busseilla. 

Kampin Lapinrinteessä on muutama pysäkki suljettu. Niitä käyttää normaalisti Kampista Länsiväylälle ajavia ruuhkalinjoja ja yölinjoja sekä Lauttasaaren liikennettä, esimerkiksi bussi numero 21. Nämä bussit ajavat poikkeusreittiä Mechelininkadun ja Pohjoisen Rautatiekadun kautta.

Julkisia kulkuvälineitä käyttävien toivotaan huomioivan samat, jopa 40 minuutin liikennekatkokset, jotka koskevat myös autoilijoita. Poliisi kehottaa välttämään autoilua, ja mikäli keskustassa on välttämätöntä kulkea, siirtymisiin on hyvä varata reilusti aikaa. 

– Pyydämme kaupunkilaisilta ymmärrystä ja yhteishenkeä arvokkaan ja turvallisen vierailun takaamiseksi. Helsingissä on harvoin tällaisia poikkeusjärjestelyjä liikenteessä. Poliisi ei turhaan estä tai viivytä liikennettä vierailun aikana. Teemme kaikkemme, jotta kaupunkilaisten liikkuminen olisi sujuvaa niin arkena kuin erilaisten huippukokousten ja vierailuiden aikana, ylikomisario Dennis Pasterstein Helsingin poliisilaitokselta kommentoi tiedotteessa.

Mauri Pekkarinen tapasi Joe Bidenin vuonna 2011 – nyt hän kertoo kohtaamisesta 8:07
Mauri Pekkarinen tapasi Joe Bidenin vuonna 2011 – nyt hän kertoo kohtaamisesta

 

Lue myös:

    Uusimmat