Helsinkiin saapuu satoja poliiseja turvaamaan Bidenin vierailua, osa myös lomilta – kaivonkansia voidaan taas hitsata kiinni

Näin Bidenin turvallisuus varmistetaan Suomen vierailulla – hitsataanko tällä kertaa kaivonkannet kiinni? 8:25
Millaisia erityisosaajia poliisi tarvitsee Joe Bidenin vierailun ajaksi? Katso videolta koko ylikomisario Heikki Porolan haastattelu.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin vierailu Suomeen ensi viikon torstaina 13. heinäkuuta aiheuttaa massiiviset turvajärjestelyt poliisissa. Helsinkiin saapuu poliiseja ympäri Suomea hoitamaan merkittävää valtiovierailua. 

Bidenin vierailun lisäksi Helsingissä järjestetään samana päivänä Pohjoismaiden pääministerien huippukokous.

– Tällä hetkellä teemme tavanomaista varustautumista, kuten yleensäkin valtiovierailuille, mutta suurimman poikkeaman tässä tekee tietenkin se, että vieras joka meille tulee, on supervallan johtaja, hälytysyksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta kertoo poliisin varautumisesta ensi viikon vierailuun.

Julkisuuteen Bidenin vierailusta kerrottiin eilen sunnuntaina, mutta poliisille tieto vierailusta oli kerrottu jo aiemmin. Tarkat tiedot vierailun sisällöstä täsmentyvät kuitenkin Porolan mukaan vasta hyvin lähellä varsinaista tapahtumaa.

– Tällä hetkellä emme tiedä vielä aikatauluakaan tuon päivän osalta. Nämä tiedot tulevat viime tingassa, Porola kertoo.

Poliiseja saapuu eri puolilta Suomea

Helsinkiin saapuu ensi viikolla satoja poliiseja huolehtimaan Bidenin vierailun turvajärjestelyistä. 

– Kun on loma-aika, joudumme kyselemään apuja ja erityisesti erityisosaajia ympäri Suomea kaikilta poliisilaitoksilta. Pieniä määriä apuja on pyydetty Lapista saakka. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Suomessa 3. toukokuuta ja tuolloin Helsingissä oli massiiviset turvajärjestelyt. Presidentinlinnan katolla nähtiin myös tarkka-ampujia. Tällaisia erikoisosaajia on töissä myös Bidenin vierailun aikaan.

– Se, nähdäänkö tarkka-ampujia, on toinen asia, mutta meillä on valmius toimia tilanteessa kuin tilanteessa. Poliisi ja muut viranomaiset ovat valveilla, kuten aina, Porola muotoilee.

Kuvat näyttävät: Näin massiiviset ovat turvajärjestelyt Presidentinlinnan läheisyydessä 1:42
Kuvat näyttävät: Näin massiiviset olivat turvajärjestelyt Presidentinlinnan läheisyydessä, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Suomessa toukokuun alussa.

Kaivonkannet saatetaan hitsata kiinni nytkin

Kun Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Suomessa vuonna 2018, jopa Helsingin keskustan kaivonkansia hitsattiin etukäteen kiinni. Samalla tavalla saatetaan toimia nytkin, kun Biden saapuu Suomeen.

– Tarkastelemme tilannetta, mutta tarvittaessa niin toimitaan tälläkin kertaa. Kaivonkansien hitsaamisella varmistetaan, että maan alla ei ole mitään, mitä sinne tarkastuksen jälkeen olisi mennyt.

Liikenneruuhkia luvassa

Tavalliselle kansalaiselle Bidenin vierailu ensi viikon torstaina tulee näkymään poikkeuksellina liikennejärjestelyinä, kun liikennettä joudutaan katkaisemaan ja ohjaamaan uusille reiteille presidentin saattueen tieltä.

– Jos iso saattue sattuu kohdalle, liikenneruuhkaa aiheutuu ja reittejä suljetaan. Lisäksi alueita eristetään tapaamispaikkojen läheisyydestä, Porola kertoo.

Toistaiseksi saattueen reittejä tai vierailun tapaamispaikkoja ei vielä tarkasti tiedetä poliisissakaan. Poliisin ensisijainen tavoite on hoitaa vierailu kunnialla turvajärjestelyjen osalta.

– Hyvät turvajärjestelyt on tietenkin tavoitteemme. Toivottavasti pääsemme kättelemään hymyssä suin, kun tapahtuma on ohi, Porola sanoo.

Millaisia erityisosaajia poliisi tarvitsee Bidenin vierailun ajaksi? Katso yllä olevalta videolta koko ylikomisario Heikki Porolan haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat