Tervetuloa Suomeen, Biden! Yhdysvaltain presidentin vierailu Helsingissä on alkanut – tämä kaikki päivästä tiedetään nyt

Joe Biden saapuu Suomeen jo keskiviikkona – tämä kaikki vierailusta tiedetään nyt 1:22
Tämä kaikki Biden tulevasta Suomen vierailusta tiedetään.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin Suomen-vierailu on alkanut. Tämä kaikki vierailupäivästä tiedetään nyt.

Bidenin kone laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle keskiviikkoiltana noin iltakymmenen jälkeen. Biden saapui Suomeen Naton huippukokouksesta Liettuan pääkaupungista Vilnasta.

Suomi on Bidenin viisipäiväisen Euroopan-kiertueen viimeinen etappi. Biden lähtee tiedotteen mukaan kotimatkalle Washingtoniin torstaina.

Puolustusvoimat tuonut Senaatintorille mellakka-aitoja

Helsingin katukuvassa näkyi reilut 24 tuntia ennen huippukokousta yhä enemmän katujärjestelyjä

Tapahtumat keskittyvät Pohjoisesplanadille, jonka varrella sijaitsee sekä tapahtumajärjestelyissä mukana olevat Helsingin kaupungintalo että Presidentinlinna, jossa järjestetään torstaina. Niinistön ja Bidenin kahdenkeskinen tapaaminen ja myöhemmin pohjoismaisten johtajien huippukokous.

Kaupungintalon edessä partioi poliiseja jo kymmenen aikaan aamulla. Mukanaan heillä oli kaksi poliisikoiraa, labradorinnoutajia molemmat. Kaupungintalo toimii huippukokouksen aikana sekä kotimaisen että ulkomaisen median lehdistökeskuksena.

Helsingin poliisilaitoksen ja pelastuslaitoksen lisäksi Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos auttavat kokouksen järjestelyissä ja turvallisuuden takaamisessa. Kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara on toimittanut Presidentinlinnalle keltaisia betoniporsaita huomista varten. Ne odottivat vielä kiltisti järjestelyä Kauppatorin kupeessa.

Puolustusvoimat on ottanut käyttöönsä Tuomiokirkon edessä aukeavan Senaatintorin. Yhteensä seitsemän armeijan kuljetusrekkaa täynnä mellakka-aitoja odottavat kasaamistaan. Samanlaisia metalliaitoja oli jo alettu kasata Rautatieaseman pääoven edessä kulkevan Kaivokadun varrelle aamupäivällä.

Yöpyy Kampin Radisson Blu Royal -hotellissa

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin autosaattue saapui myöhään keskiviikkoiltana Helsingin Kamppiin. Autosaattue ajoi kello 22.48 Lapinlahdenkadulta Lapinrinteen tunneliin, joka johtaa Radisson Blu Royal -hotelliin.

Saattueessa oli yli 30 autoa. Biden saapui hotellille presidentin vahvasti suojatussa virka-autossa.

MTV Uutiset Live kävi aiemmin keskiviikkona Radisson Blu Royalin edustalla. Tuolloin ei ollut vielä varmuutta siitä, että aikooko Biden yöpyä hotellissa. 

Paikalla ollut MTV Uutisten toimittaja Katariina Kähkönen kuvaili, että hotellin edustalla oli runsas määrä mustia autoja, joissa osassa diplomaattikilvet. Myös lukuisia poliiseja ja puolustusvoimien henkilöstöä liikkui paikalla.

MTV paikalla: Täälläkö Biden yöpyy? Tämä supervierailusta tiedetään nyt 3:07
MTV kävi Radisson Blu Royalin edustalla ennen Bidenin saapumista

MTV kurkisti Bidenin vierailun pressikeskukseen

MTV kurkisti Bidenin vierailun pressikeskukseen – näin kaupunki valmistautuu 4:56

Mustia autoja, poliisipartioita ja betoniesteitä

Helsingin keskustassa liikkui tiistaiaamuna paljon poliisipartioita ja tummaikkunaisia autoja.

Ylikomisario Patrik Karlsson Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että poliisi suorittaa tällä hetkellä paljon erilaisia tarkastelutehtäviä keskusta-alueella.

–  Mitä lähemmäs mennään itse tapahtumaa, sitä näkyvämmäksi poliisin toiminta tulee. Lähipäivinä viranomaisia tulee näkymään katukuvassa entistä enemmän, Karlsson sanoo.

Senaatintorilla näkyi tiistaina aamupäivällä useampi poliisiauto. Alueella liikkui ainakin yksi poliisipartio yhden koiran kanssa. Samalla alueella olevia kaivonkansia hitsattiin turvallisuussyistä kiinni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vesiteitse kulku Katajanokan kanavaa pitkin oli evätty sillasta roikkuvilla esteillä.

Yhdysvaltain suurlähetystön kupeessa Kaivopuistossa liikkui tiistaiaamuna niin ikään muutamia poliisiautoja. Suurlähetystön katolla pari miestä näytti tarkastavan valvontakameroiden kuntoa. Kaivopuiston rantaa myöten ajoi myös yksi Rajavartiolaitoksen auto.

Eri puolille keskustaa oli myös aseteltu sekä metallisia aitoja että betonisia esteitä siistiin riviin. Betoniesteet odottivat lopullista sijoitustaan Mannerheimintiellä Svenska Teaternin kohdalla sekä Presidentinlinnan vieressä Katajanokan puolella.

Metalliaitoja oli ainakin Rautatientorin eteläpäässä sekä Radisson Blu Royal -hotellin lähettyvillä Kampissa.

Poliisille on ilmoitettu kahdesta mielenosoituksesta Bidenin vierailupäivänä

Ensimmäinen mielenosoituksista järjestetään kello 12.45 alkaen Kampin Narinkkatorilla. Mielenosoituksen järjestää Valkohaalarit -niminen taho.

Järjestäjän arvion mukaan osallistujia on kymmenkunta. Joukko siirtyy Kampista eduskuntatalolle. Mielenosoituksen on määrä kestää tunnin.

Toinen mielenosoituksista alkaa kello 14 Erottajalta. Helsingin toimintaryhmä - nimeä käytävä joukko kulkee Erottajalta Esplanadin puiston läpi Kauppatorin päähän. Järjestäjän arvion mukaan tähän mielenosoitukseen osallistuu noin 50–60 ihmistä. 

Jälkimmäisen mielenosoituksen on määrä kestää kaksi tuntia.

– Ensimmäinen mielenosoitus vastustaa yleisesti Yhdysvaltain toimia ja toinen Naton tukikohtia Suomessa, Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola kertoo.

Näin Bidenin vierailu vaikuttaa liikenteeseen Helsingissä

Poliisi tiedottaa seuraavista muutoksista normaaliin liikenteeseen torstaina:

  • Pohjoisesplanadi on suljettu Sofiankadun ja Päävartiontorin välillä.

  • Pohjoisrannasta pääsee kävellen ja polkupyörällä keskustaan reittiä Aleksanterinkatu–Unioninkatu.

  • Pohjoisrannasta pääsee autolla keskustaan Aleksanterinkadun kautta ja siitä eteläiseen Helsinkiin ja Olympiaterminaaliin Unioninkadun kautta.

  • Kulku Mariankadun ja Päävartiontorin kautta Katajanokalle on suljettu. Katajanokalle ja Katajanokan terminaaliin pääsee Pohjoisrannan kautta suoraan Kanavakadulle.

  • Eteläesplanadilta, Etelärannasta ja Olympiaterminaalista pääsee Pohjoisrantaan reittiä Fabianinkatu–Aleksanterinkatu.

  • Olympiaterminaaliin kulkevien henkilöautojen suositellaan kulkevan Tehtaankadun kautta.

  • Olympiaterminaalista saapuva raskas ajoneuvoliikenne ohjataan reittiä Pohjoisesplanadi–Lönnrotinkatu–Hietalahdenkatu–Hietalahdenranta.

  • Liikenne Eteläesplanadilla sujuu normaalisti.

  • Jalankulkijoilta, polkupyöräilijöiltä ja autoliikenteeltä suljetut osuudet sekä vaihtoehtoiset reitit on merkitty poliisin julkaisemiin karttoihin.

Biden saapuu keskiviikkona Helsinkiin

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapuu Suomeen keskiviikkona.  

Air Force One laskeutuu Helsinki-Vantaalle iltakymmenen jälkeen.

Torstaina alkaa vierailun varsinainen ohjelma. Presidentti Sauli Niinistö ottaa virkaveljensä vastaan Presidentinlinnassa hiukan ennen kello yhtä iltapäivällä. Presidenttien kahdenväliselle tapaamiselle on varattu noin 40 minuuttia, minkä jälkeen Niinistö ottaa vastaan Pohjoismaiden pääministerit.

Ennen pohjoismaisten johtajien kokousta Biden osallistuu myös yhteiskuvaan Pohjoismaiden johtajien kanssa.

Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden huippukokoukselle on varattu kolmisen tuntia, minkä jälkeen presidentit Biden ja Niinistö pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Biden lähtee tiedotteen mukaan kotimatkalle Washingtoniin torstaina.

Missä Biden yöpyy?

Torstaina 6. heinäkuuta arvuuteltiin sillä, olisiko Biden yöpymässä vierailuansa edeltävänä yönä Helsingissä. Arvuuttelu sai alkunsa, kun Helsingin Sanomien tietojen mukaan Yrjönkadulla sijaitsevaan St. George-hotelliin eikä Kampissa sijaitsevaan Radisson Blu Royaliin saanut varattua huonetta 12.–13. heinäkuuta väliselle ajalle. 

Lisäksi aiemmin Ilta-Sanomien mukaan Radisson Blu Royalin edustalla oli nähty lukuisia mustia autoja, yhdessä Yhdysvaltain diplomaatin kilvet. 

Toisaalta Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenin yöpyminen juurikin Kampin Radisson Blu Royal -hotellissa Suomen vierailullaan 1.–2. kesäkuuta voisi puhua sen puolesta, että myös Biden yöpyy samaisessa hotellissa.

Suoria johtopäätöksiä siitä, että Biden olisi yöpymässä jommassakummassa hotellissa vierailunsa yhteydessä, ei  kuitenkaan voi vetää sen perusteella, ettei kumpaankaan hotelliin saa varattua huonetta kyseiselle ajalle. Kyse voi olla puhtaasti sattumasta. 

Menussa karjalanpiirakoita ja mansikoita

Yhdysvaltain presidentin vierailu on poikkeuksellinen tapahtuma, joka vaatii mittavaa varautumista usealta toimijalta.

Ulkoministeriön viestintäjohtaja Mikko Koivumaa kertoo, että Helsinkiin odotetaan 100–200 ulkomaista median edustajaa raportoimiaan kokouksesta. Kotimaisia toimittajia ja kuvaajia on ilmoittautunut noin 200. Lehdistökeskus on Helsingin kaupungintalolla, jossa toimittajille on varattu tiloja useammasta kerroksesta.

Kansainvälisen median edustajille pyritään antamaan hyvien työskentelyolosuhteiden lisäksi mahdollisimman myönteinen kuva Suomesta. Tämä näkyy ruoissa ja juomissa, joissa on painotettu kotimaisuutta, satokautta ja kestävyyttä.

Tarjoilusuunnitelmaa ei ole vielä viimeistelty, mutta toimittajille tarjotaan Koivumaan mukaan ainakin saaristolaismenu, jossa on kalaa ja kotimaisia marjoja, kuten mansikoita. Suunnitelmissa on tarjota myös muun muassa karjalanpiirakoita ja suomalaista jäätelöä.

–  Kun Suomi on puhtaan veden maa, pääjuomana tulee olemaan suomalainen hanavesi, Koivumaa sanoo.

Myös kahvia on varattu paljon.

Eroaa Trumpin ja Putinin tapaamisesta

Ulkomaiset toimittajat tulevat pääosin Yhdysvalloista, Pohjoismaista, Virosta ja muualta Euroopasta.

Koivumaan mukaan kyseessä on merkittävä tapahtuma, mutta asetelmaltaan hyvin erityyppinen kuin Yhdysvaltain aiemman presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä vuonna 2018. Silloin kaupungissa kohtasivat kahden suurvallan johtajat.

Nyt kyseessä on Nato-huippukokousta seuraava toinen huippukokous, jossa on mukana Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden johtajia.

– Tämä on selvästi rajallisempi kuin Trumpin ja Putinin tapaaminen viisi vuotta sitten, jolloin 1 600 toimittajaa ilmoittautui tapahtumaan, sanoo Koivumaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Muistatko Trumpin vierailun massiiviset turvatoimet? Asemiehiä takakontissa, kaivonkannet hitsattiin kiinni 1:19
Muistatko Trumpin vierailun massiiviset turvatoimet? Asemiehiä takakontissa, kaivonkannet hitsattiin kiinni.

Liikennettä rajalla seurataan tehostetusti

Rajavartiolaitos tehostaa rajavalvontaa Suomen sisä- ja ulkorajoilla Bidenin Suomen vierailun ympärillä ja sen aikana. Rajavalvontaa kiristetään viikoksi 8.–15.7. väliselle ajalle. Asiasta päätti valtioneuvosto.

Mitä rajavalvonnan kiristäminen tarkoittaa?

STT kirjoittaa, että vierailun takia rajavalvonta palautetaan Suomen sisärajoille, tarkoittaen Schengen-maiden välisiä rajoja. Rajavartiolaitos tiedottaa, että sisärajan ylittäjien tulee varautua rajatarkastuksiin rajanylityspaikoilla ja pitämään mukanaan passia tai henkilökorttia liikkuessaan Schengen-alueella.

Sisärajojen liikenne Ruotsin, Norjan ja Viron ylityspaikoilla ei tule ruuhkautumaan, Rajavartiolaitos lupaa. 

– Kaikkia ylittäjiä ei tarkasteta, vaan tarkastuksia kohdennetaan viranomaisten kesken sopimien tietojen perusteella, Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston osastopäällikkö, kenraalimajuri Matti Sarasmaa kerto STT:lle.

Sisärajavalvonta on tilapäisesti palautettu myös aiemmin korkean tason vierailujen tai tapahtumien yhteydessä.

Poliisi vaitonainen vierailupäivästä – tämä kuitenkin tiedetään

Poliisista kerrotaan MTV Uutisille, ettei poliisilla ole tällä hetkellä mitään kerrottavaa Bidenin vierailusta ja sen valmisteluista. 

3. heinäkuuta eli päivä sen jälkeen, kun virallinen tieto Bidenin vierailusta Suomeen varmistui, ei poliisilla ollut vielä tietoa vierailun yksityiskohdista. 

– Tällä hetkellä emme tiedä vielä aikatauluakaan tuon päivän osalta. Nämä tiedot tulevat viime tingassa, hälytysyksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta kertoi 3. heinäkuuta. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Kuvat näyttävät: Näin massiiviset ovat turvajärjestelyt Presidentinlinnan läheisyydessä 1:42
Tältä turvajärjestelyt näyttivät Zelenskyin vierailun yhteydessä toukokuussa. Onko vähintäänkin samankaltaista luvassa tälläkin kertaa? 

Bidenin ja Pohjoismaisten pääministerien vierailun aikana Helsingissä joudutaan sulkemaan liikennettä väliaikaisesti valtiopäämiesten saattueiden tieltä, mutta reitit tarkentuvat ja selviävät poliisin mukaan vasta juuri ennen vierailua.

Kuten aiempinakin kertoina, kun vieraan vallan valtionjohtaja on vieraillut Suomessa, viimeksi toukokuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja vuonna 2018 Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien vierailuissa, tarvittiin apuvoimia myös muilta poliisilaitoksilta. 

Niin tälläkin kertaa. 

Tiedetään, että sadat poliisit turvaavat valtiovierailua ja heitä saapuu Helsinkiin ympäri Suomea, jopa Lapista asti. Porolan mukaan maakunnista saapuvat poliisit tulevat pääkaupunkiin ensi viikon alkupuolella hyvissä ajoin ennen Bidenin vierailua.

– Kun on loma-aika, joudumme kyselemään apuja ja erityisesti erityisosaajia ympäri Suomea kaikilta poliisilaitoksilta. Pieniä määriä apuja on pyydetty Lapista saakka, kertoi Porola.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näin Bidenin turvallisuus varmistetaan Suomen vierailulla – hitsataanko tällä kertaa kaivonkannet kiinni? 8:25
Näin Bidenin turvallisuus varmistetaan Suomen vierailulla – hitsataanko tällä kertaa kaivonkannet kiinni?

Kun Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Suomessa vuonna 2018, jopa Helsingin keskustan kaivonkansia hitsattiin etukäteen kiinni. Samalla tavalla saatetaan toimia nytkin, kun Biden saapuu Suomeen.

– Tarkastelemme tilannetta, mutta tarvittaessa niin toimitaan tälläkin kertaa. Kaivonkansien hitsaamisella varmistetaan, että maan alla ei ole mitään, mitä sinne tarkastuksen jälkeen olisi mennyt.

Zelenskyin toukokuisen vierailun aikana katoilla nähtiin tarkka-ampujia, taivaalla helikoptereita ja laajalti poliiseja. 

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi aiemmin MTV:lle, että turvallisuustoimet Bidenin vierailulla tulevat olemaan samankaltaiset kuin Trumpin vierailulla. 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mitä presidentti Biden odottaa Suomen-vierailultaan? 12:13
Katso myös: Mitä presidentti Biden odottaa Suomen-vierailultaan?

Helsinki-Vantaalla "korkean tason turvallisuus- ja erityisjärjestelyt" 

Finavia kertoi 7. heinäkuuta julkaistussa tiedotteessa valmistautuvansa Bidenin vierailuun Helsinki-Vantaalla "korkean tason turvallisuus- ja erityisjärjestelyin". Finavia tekee yhteistyötä ulkoministeriön, poliisin ja muiden viranomaisten kanssa. 

Sen perusteella, kuinka Helsinki-Vantaalla varauduttiin Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin Suomen-vierailuun 1.–2. kesäkuuta, voi vetää jonkin suuntaisia johtopäätöksiä tämänkertaisesta varautumisesta. 

Ulkoministeri Blinkenin vierailun aikaan Helsinki-Vantaalla ollut ilmailukuvaaja Tim Ollikainen kertoi, että paikalla lensi Rajavartiolaitoksen ja Maavoimien helikoptereita. Paikalla oli myös runsaasti poliiseja ja kaksi Puolustusvoimien Panssari-Sisu-kuljetuspanssariajoneuvoa eli pasia.  

On myös oletettavaa, että Helsinki-Vantaalla käy kuhinaa erityisesti uteliaiden lentokonebongareiden, mutta myös kansainvälisen mediankin osalta.

Vaikutuksista lentokoneiden kuvaamiseen Finavia mainitsee seuraavaa tiedotteessaan: 

– Valokuvaus- ja katselumahdollisuuksia lentoaseman näköalaterassilta ja pysäköintitalojen sekä kenttäaitojen ulkopuolella sijaitsevilta spottauspaikoilta joudutaan todennäköisesti rajoittamaan. Tiedotamme lisää, kun poliisi tarkentaa ohjeitaan, Finavia kertoo tiedotteessaan.

Ja seuraavasti vaikutuksista ilmailuun ja dronejen lennättämiseen.

– On mahdollista, että liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa ilmailua ja dronen lennättämistä. Tiedotamme asiasta lisää, kun Traficom vahvistaa mahdolliset rajoitukset.

Yleisesti Finavia pyytää Helsinki-Vantaalla vierailevia varaamaan ylimääräistä aikaa lentoasemalle saapumiseen ja kentältä lähtemiseen, sillä vierailu vaikuttaa mahdollisesti joukko- ja tieliikenteeseen.

"Peto" ensikertaa Suomessa

Tiedossa on, että Biden käyttää virka-autonaan amerikkalaisvalmistaja Cadillacin valmistamaa huippuvarusteltua erikoisautoa. 

Vaikka autosta Cadillacina puhutaankin, ei sillä ole mitään tekemistä amerikkalaisvalmistajan tuotantoautojen kanssa, vaan kyseessä on ennemminkin Cadillacin logolla varustettu erikoisvalmisteinen kuorma-auto.

Bidenin virka-autoa ei ole ennen nähty Suomessa. Kun Bidenin edeltäjä Donald Trump vieraili Helsingissä vuonna 2018, ei nykyistä mallia oltu vielä luovutettu presidentin ja Yhdysvaltain salaisen palvelun käyttöön. Auton suunnittelu kuitenkin käynnistyi tiettävästi jo vuonna 2013.

Laajemmin presidentti Bidenin virka-autosta alla olevalla videolla.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Tällaisella panssari-Cadillacilla presidentti Biden liikkunee Helsingissä ensi viikolla 4:41
Tällaisella panssari-Cadillacilla presidentti Biden liikkunee Helsingissä.

Espoon Jorvissa varauduttu

Kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E.J. Penttilän mukaan sairaanhoito on suuremmassa valmiudessa tällä kertaa kuin vuonna 2018 Bidenin iän takia. 

Ainakin Espoon Jorvissa on tiettävästi varauduttu siihen, mikäli presidentti Bidenin terveydelle kävisi jotain Suomen-vierailun aikana. 

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Valkoisen talon lääkärit kävivät toukokuun aikana tarkastamassa Jorvin sairaalan varustusta ja tiloja. Artikkelin julkaisuaikaan, kesäkuun alussa, ei ollut vielä varmistettua tietoa siitä, että Biden todellakin tulee vierailemaan Suomessa. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husista ei kommentoitu Helsingin Sanomille siitä, oliko Valkoisen talon lääkintäyksikkö käynyt heidän tiloissaan. HS haastatteli Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärveä, joka totesi, että lääkintäyksikön käynnit ennen varsinaista valtiovierailuja ovat rutiinikäytäntöjä. 

Kauppatori kiinni toistamiseen tänä kesänä

Helsingin Kauppatori suljetaan vierailun ajaksi. Kyseessö on jo toinen kerta tänä kesänä. Viimeksi tori suljettiin Zelenskyin vierailun yhteydessä. 

Kauppatorilla sijaitseva Allas Seapool on ilmoittanut, että se on suljettuna Bidenin vierailun aikana 12.–13. heinäkuuta. Artisti J. Karjalaisen keikka kuitenkin järjestetään Allas Seapoolin mukaan normaalisti 13. heinäkuuta kello 19.30 alkaen. 

MTV Uutiset kävi kysymässä Kauppatorilla toimivilta torimyyjiltä, mitä he ajattelevat torin sulkemisesta.

Bidenin vierailu sulkee Kauppatorin kesken vilkkaan sesongin – näin reagoivat torikauppiaat 2:05
Bidenin vierailu sulkee Kauppatorin kesken vilkkaan sesongin – näin reagoivat torikauppiaat

Kansainvälinen media kiinnostunut

Bidenin Suomen-vierailu kiinnostaa myös kansainvälistä mediaa. 

Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrotaan, että ministeriö sai Bidenin vierailulle määräajan umpeutumiseen mennessä noin 260 akkreditointipyyntöä kymmenestä eri maasta, Suomi mukaan lukien. Määrän odotetaan vielä kasvavan vierailun lähestyessä.

Aiemmin heinäkuun alussa ulkoministeriö kertoi, että sitä tulee työllistämään ennen kaikkea kansainvälinen mediakeskus, joka perustetaan kaupungintalolle. Tuolloin ulkoministeriön viestintäjohtaja Mikko Koivumaa sanoi, että ministeriö odottaa kolminumeroista määrää kansainvälisiä toimittajia, joskin vähäisempää kiinnostusta kuin presidenttien Trumpin ja Putinin tapaamisessa. 

Pitkään suunniteltu vierailu

Spekulaatiot Bidenin vierailusta Suomeen alkoivat huhtikuun aikana, kun yhdysvaltalainen NBC News -media kertoi asiasta virkamieslähteisiinsä vedoten. 

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi huhtikuussa MTV:lle, että "Usein, kun näistä julkisuuteen vuotaa tai kerrotaan, niin silloin se harkinta on pidemmällä kuin pelkästään yhdessä ideassa. Eli kyllä sitä valmistelutyötä on tehty."

Samassa yhteydessä Aaltola arvioi: 

– Se, että ainoa globaali suurvalta näkee tarpeelliseksi käydä Suomessa, kertoo siitä, että Suomi tässä tilanteessa Venäjän rajanaapurina ja Nato-jäsenyyden saavutettuaan nähdään tärkeänä Washingtonista. Suomi on geostrategisesti hyvin tärkeässä paikassa kartalla. Kuolan niemimaalta Pietarin portille, sieltä Suomenlahden kapeikkoon ja Ahvenanmaalle – kaikki tämä on Washingtonin näkökulmasta hyvinkin painoarvoista.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Risto E.J. Penttilä kuvailee Niinistön ja Bidenin välejä 0:45
Näin Risto E.J. Penttilä arvioi Bidenin ja Niinistön välejä. 

Viime vierailusta Suomeen vierähtänyt yli 10 vuotta 

Presidentti Biden vieraili viimeksi Suomessa vuonna 2011 Venäjän-matkansa yhteydessä. Tuolloin hän toimi Barack Obaman varapresidenttinä, ja hänen vierailuaan emännöi silloinen presidentti Tarja Halonen.

Tuolloin Biden vieraili Suomessa vaimonsa Jill Bidenin ja pojantyttärensä Finnegan Bidenin kanssa.

Kuudes Yhdysvaltain presidentti Suomessa

Biden on järjestyksessään kuudes Yhdysvaltain presidentti, joka on vieraillut Suomessa virkakautensa aikana.

Yhdysvaltain presidenteistä Gerald Ford oli ensimmäinen, joka vieraili Suomessa. Ford vieraili Suomessa vuonna 1975 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (Etyk) yhteydessä. 

Seuraavaksi Suomessa vieraili Ronald Reagan vuonna 1988. Sitten George H. W. Bush vuonna 1990 tavaten Neuvostoliiton silloisen johtajan Mihail Gorbatshobvin ja heti uudelleen vuonna 1992.

Viisi vuotta myöhemmin, 1997, Helsinkiin saapui presidentti Bill Clinton – hänkin tapaamassa Suomen itänaapurin johtajaa, silloista Venäjän presidentti Boris Jeltsiniä.

Viimeisin Yhdysvaltain presidentin vierailu tapahtui vuonna 2018, kun silloinen presidentti Donald Trumpvieraili Helsingissä tapaamassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Myös nämä Yhdysvaltojen presidentit ovat vierailleet Suomessa – katso videokooste 1:41
Katso videokoosteelta Suomessa vierailleiden Yhdysvaltain presidenttien vierailut.

Lue myös:

    Uusimmat