Mainos

Poikkeuksellinen tapaus: Huumecocktailin nauttinut mies tappoi itsensä puukottamalla 20 kertaa Joensuussa – tilanteen todistanut tyttöystävä joutui viikoiksi putkaan epäiltynä

Joensuussa viime vuoden kesäkuussa tapahtuneesta kuolemantapauksesta ei nostettu syytettä. Poliisi oli tutkinut tapausta tappona, mutta syyttäjä katsoi, ettei kuolemaan liittynyt henkirikosta. Syyttäjän mukaan kuollut mies oli puukottanut itsensä hengiltä.

Rikostutkinta sai alkunsa, kun vuonna 1993 syntynyt nainen soitti hätäkeskukseen kertoen vuonna 1989 syntyneen seurustelukumppaninsa puukottaneen itseään.

– Hän kertoo ilmeisessä paniikissa hätäkeskuspäivystäjälle, että poikaystävänsä puukottaa itseään, kertoo olevansa WC:ssä ja ettei uskalla mennä katsomaan, mitä toisessa huoneessa tapahtuu. Puhelun kestäessä taustalta kuuluu ääntä, mikä on hyvin todennäköisesti uhrin ääntelyä, syyttäjän syyttämättäjättämispäätöksessä kuvaillaan naisen soittamaa hätäkeskuspuhelua.

Kun viranomaiset saapuivat, mies löydettiin vuokra-asunnon lattialta vatsaltaan. Hänellä oli ylävartalossaan 20 pistohaavaa. Pistohaavoja oli pääasiassa miehen rintakehän etuosassa sekä vatsassa.

Nainen kertoi poliisipartiolle ja ensihoitajille, että mies oli puukottanut itseään. Poliisi päätyi kuitenkin epäilemään naista henkirikoksesta. 

Nainen olikin tapaukseen liittyen tutkintavankeudessa usean viikon ajan.

Kuka puukotti?

Myöhemmin syyttäjä arvioi, oliko mies tehnyt vammat itse vai oliko tekijänä tämän tyttöystävä.

– Vammojen lukuisuuden ja tekotavan perusteella ulkopuolinen tekijä vaikuttaisi todennäköiseltä, jopa ilmeiseltä, syyttäjä totesi päätöksen alussa.

Oikeuslääkärin antaman lausunnon perusteella ei voitu kuitenkaan täysin poissulkea sitä mahdollisuutta, että mies oli aiheuttanut itselleen kuvatut vammat, vaikka teräaseella tehdyt itsemurhat ovatkin tilastojen valossa harvinaisia.

Kuolema luokiteltiin epäselväksi.

Verinen mies halasi ennen kuolemaansa

Tutkinnassa selvisi, että uhri on ollut elossa ainakin joitain minuutteja ensimmäisten vammojen jälkeen. Tämä tuki sitä käsitystä, että teot kestivät jonkin aikaa ja mahdollisesti useassa vaiheessa.

Kamppailusta ei kuitenkaan löydetty viitteitä.

Talon asukkaat eivät olleet kuulleet asunnosta kamppailun ääniä.

Kuolleesta miehestä ei myöskään todettu torjuntavammoja.

Myös verijäljet puhuivat naisen syyttömyyden puolesta. Asunnosta ei löytynyt jälkiä, jotka olisivat tulleet kahden henkilön välisessä kamppailussa. Myöskään naisen paidassa tai kädessä ei ollut henkirikokseen viittaavia veriroiskeita.

– [Naisen] paitansa selkämyksessä oli veriset kämmenenjäljiltä näyttävät jäljet, jotka sopivat [naisen] kertomukseen siitä, että [uhri] halasi häntä ennen kuolemaansa, syytäjän päätöksessä kerrotaan.

Asunnossa oli ainoastaan sellaisia verijälkiä, jotka viittaavat uhrin etsineen kaapeista jotain, todennäköisesti tekovälinettä. Alaston uhri oli myös liikkunut asunnossa vammojen syntymisen jälkeen, eikä ollut pyrkinyt sieltä pois.

Tekovälineenä käytetty veitsi löytyi uhrin käden vierestä osittain hänen ja kaapiston alta, minkä perusteella se oli miehellä hänen kaatuessaan. Veitsestä löytyi ainoastaan miehen DNA:ta.

Nainen: Puhui siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen

Pariskunta oli tekohetkellä nauttinut huumausaineita, ja uhri oli kuolinhetkellään ekstaasin, LSD:n ja kannabiksen vaikutuksen alaisena.

Syyttäjä toteaa, että LSD voi aiheuttaa kauhutiloja, jotka altistavat väkivallalle ja itsemurhille. Lisäksi hän toteaa yhdessä käytettynä kyseisten huumausaineiden vaikutusten voivat olla osin ennalta-arvaamattomia.

– [Nainen] oli itsekin käyttänyt LSD:ta ja kannabista, minkä vuoksi hän oli omalla "tripillä" istuen WC-istuimella, syyttäjä kertoo.

– [Mies] oli jossakin vaiheessa todennut hätäisenä, että heidän pitää tappaa itsensä, oli pyytänyt [uhria] soittamaan 112:een, puhunut siitä mitä tapahtuu kuoleman jälkeen ja kertonut rakastavansa [uhria], syyttäjä kertoo naisen kertoneen.

Syyttäjä piti epätodennäköisenä huumepäissään tehtyä "täydellistä rikosta"

Mainituilla perusteilla syyttäjä lopulta tuli siihen tulokseen, että nainen ei ollut aiheuttanut miehen kuolemaa.

– Pidän varsin epätodennäköisenä sitä, että käytettyään itsekin LSD:ta ja kannabista [nainen] olisi kyennyt tekemään henkirikoksen niin, ettei teosta jää jälkiä sen enempää rikospaikalle, vaatteisiin kuin tekovälineeseenkään. 

– Sinänsä harvinaisen ellei poikkeuksellisen tapahtuman selittäjänä voi olla [miehen] nauttima huumausaineyhdistelmä, joka voi altistaa hallusinaatioille ja vainoharhoille, ja joista tapauksessa voi hyvinkin kysymys. **** [Miehen] veren LSD-pitoisuus oli noin kaksikertainen [naiseen] nähden. Hän oli nauttinut osan [naiselle] tarkoitetusta annoksesta.

Syyttäjä totesi, ettei saatu selvitys tukenut henkirikosta ja puhui osittain sitä vastaan. Asiassa ei ollut syytteen nostamiseen vaadittavia todennäköisiä syitä tutkitusta rikoksesta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja