Mitä asunnossa tapahtui? Naisystävä väitti miehen puukottaneen itseään huumeharhoissa, mutta on nyt epäiltynä taposta: "Poikkeuksellinen henkirikostutkinta"

Poliisi on saanut valmiiksi tutkinnan, jonka perusteella se epäilee naista miesystävänsä taposta Joensuun Niinivaaralla viime kesäkuussa.

Tapauksen tutkinta alkoi 15. kesäkuuta illlalla, kun viranomaiset saivat ilmoituksen osoitteessa Kukkolankatu 11 olevasta verisestä miehestä. Paikalta löytyi kuollut vuonna 1989 syntynyt mies, jossa oli 20 kahdella eri veitsellä tehtyä veitseniskua.

Asunnossa oli myös miehen vuonna 1993 syntynyt naisystävä, joka otettiin tapahtumapaikalta kiinni.

Tapettiinko vai riistikö henkensä huumeissa?

Tutkinnassa selvisi, että kaksikko on ollut asunnossa kahdestaan koko illan. Naisen mukaan illan aikana oli käytetty huumeita, ja mies oli käyttänyt illan aikana useita erilaisia huumeita, joiden yhteisvaikutuksesta naisen mukaan voi seurata voimakkaita hallusinaatioita.

Naisen mukaan näin oli miehelle käynyt, ja voimakkaan sekavuustilan vallassa hän olisi aiheuttanut itselleen vammat teräasein. Laboratoriotutkimukset varmistivat kertomuksen huumeiden käytöstä.

– Tutkinnan aikana on selvitetty, että [yhtäaikaisesti käytetyt huumausaineet] voivat aihettaa tällaisia vaikutuksia, tapahtuneen tutkinnanjohtaja Kimmo Wetterstrand kertoo MTV Uutisille.

Myös nainen oli käyttänyt jotain huumausaineita illan aikana, mutta ei samoja kuin mies.

Tekninen tutkinta naisen puolella

Myöhemmin tutkinnassa todettiin, että todisteet eivät yksiselitteisesti puhu rikosepäilyn puolesta tai sitä vastaan. Tekninen tutkinta pääasiassa puhui rikosepäilyä vastaan, ruumiinavaus taas sen puolesta.

Miehen vammojen vuoksi asunnossa oli runsaasti verta. Teknisten tutkimusten mukaan miesystäväänsä huomattavasti pienikokoisemman naisen vaatteissa ja iholla olevat verijäljet eivät kuitenkaan tukeneet tämän syyllisyyttä. Miehen kehossa ei myöskään ollut puukotusrikoksissa tyypillisiä torjuntavammoja, asunnossa ei ollut kamppailun jälkiä eikä asunnosta ollut illalla kuulunut riitelyä.

Naisen syyllisyyden puolesta puhuvat kuitenkin veitseniskujen määrä ja laatu.

– Oikeuslääkärin lausunnon mukaan ei voi sulkea pois, etteikö mies olisi voinut aiheuttaa vammat itselleen, mutta oikeuslääkäri pitää sitä varsin epätodennäköisenä lähinnä iskujen lukumäärän vuoksi, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Poliisi vaikeni epäselvän tilanteen vuoksi

Tilanteen kaksijakoisuuden vuoksi nainen päästettiin vapaalle heinäkuussa. Poliisi myös jätti tiedottamatta asiasta tämän vuoksi.

– Jos olisimme tiedottaneet tapauksesta aiemmin tietäen, että tapauksen tutkinta tullaan todennäköisesti päättämään poliisin omalla ei rikosta -päätöksellä, olisi naisen osalta tapahtunut tarpeetonta julkista leimaamista, poliisi perustelee.

Nyt asia on kuitenkin edennyt syyteharkintaan. Naista epäillään taposta. Wetterstrand kuvailee tapausta varsin epätavalliseksi.

– Poikkeuksellinen henkirikostutkinta ja vaati normaalia enemmän töitä, hän kertoo.

Hän ei halua sen kummemmin kuvailla, mitä uskoo asunnossa tuona iltana tapahtuneen.

– Syyttäjä tehköön ratkaisun, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat