Pitävätkö kissat halailusta? Asiantuntijat vastaavat

2:48

Kissat ovat yksilöitä, jotka suhtautuvat halailuun eri tavoin.

Katso yllä olevalta videolta järkälemäIsen, 1,2 metriä pitkän kissan tarina!

Lemmikkikissan nostaminen syliin halailtavaksi ja paijailtavaksi lienee monelle kissarakkaalle mielekäs harrastus. Mutta mitä kissat itse ajattelevat asiasta?

Sekä Metro UK- että petMD-sivuston haastattelemat asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että kissojen mieltymys ihmisten halauksiin vaihtelee yksilökohtaisesti.

– Osa kissoista pitää fyysisestä kontaktista, osa vihaa olla kiinni pidettynä ja kontrolloituna, kertoo kissoihin erikoistunut psykologi Anita Kelsey Metro UK:lle.

– Prosentuaalisesti suuri osa kissoista ei pidä siitä, että ne nostetaan ylös. Se on tavallisempaa kuin on kuviteltu, hän jatkaa.

Laji saattaa osaltaan vaikuttaa lemmikin intoon olla sylissä: esimerkiksi burma-, ragdoll- ja LaPerm-rodut ovat tunnettuja ihmisläheisyydestään.

Kissa kertoo kantansa haleihin

Omistajan kannattaa tutkailla kissansa käyttäytymistä tietääkseen, mitä mieltä lemmikki on halailusta.

Mikäli kissa toivoo pääsevänsä sylistä, kertoo se asiasta rimpuilemalla, murisemalla, sähisemällä tai jopa näykkäisemällä tai raapimalla. Tällöin omistajan kannattaa kuunnella lemmikkinsä toivetta ja päästää se alas.

Syleilystä nauttiva kissa puolestaan antaa nostaa itsensä ilman vastahankaa sekä kehrää ja painautuu ihmiseen halatessa. Tällainen yksilö voi myös painaa ihmistä tassullaan, jos hän lopettaa halailun.

Lähesty varoen ja halaa hellästi 

Vaikka kissa kuinka pitäisi halailusta, harva pitää odottamattomasta kohoamisesta ilmaan. Kissaa syliinsä toivovan kannattaakin lähestyä lemmikkiä varovasti sen ollessa hereillä – älä herätä kissaa uniltaan nostamalla sitä syliisi.

Ennen syleilyä kannattaa kissaa silitellä hellästi. Sen jälkeen kissa tulee nostaa varoen syliin välttäen turhaa riuhtomista.

Kissaa halaillessa tulee edelleen muistaa hellät otteet, jotta lemmikki ei tunne oloaan tukalaksi. Moni kissa saattaa nauttia siitä, että niille höpötellään hissukseen halailun yhteydessä.  

Tärkeää on myös se, että kissan päästää sylistä, kun se näyttää sitä toivovan. Näin lemmikki oppii, että ihmisen syli on mukava ja turvallinen paikka. Jatkossa kissa saattaa pyrkiä omatoimisesti syliin paijattavaksi.

Lähde: Metro UK, petMD

***

1:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja