Pitäisikö Suomen keihästähden kieltäytyä MM-kisoista? – Antero Mertarannalta kova ehdotus

36:59
Tulosruutu selvitti Ruotsi-ottelun annin.

Oliver Helander valitteli Ruotsi–Suomi-yleisurheilumaaottelun keihäänheiton jälkeen Tukholmassa olkapäänsä huonoa kuntoa ja kertoi Ylelle "tarvitsevansa ehkä kilpailutauon". C Moren selostaja Antero Mertaranta esitti jo huolensa MM-kisojen suhteen, mutta esitetään kova kysymys. Tulisiko 22-vuotiaan Helanderin ylipäätään lähteä Dohaan, jos suurena riskinä on olkapään hajoaminen?

– Tämä on erittäin vaikea kysymys. Hän itse luotti siihen, että hän pystyy vielä heittämään. Urheilijahan itse viime kädessä arvioi, millaisessa kunnossa hän on ja mikä se kokonaisuus on, Mertaranta alustaa.

– Minä olen sitä mieltä, että jos siinä on vaara, että se olkapää särkyy, olisi oltava rohkea ja jäätävä MM-kisoista pois, vaikka se kuulostaa varmasti hurjalta pettymykseltä.

Mertaranta muistuttaa, että Helander on vasta nuori mies ja kärsinyt jo merkittävästi vammoista, vaikka on kilpaillut säästeliäästi.

– Jos on vaarana, että olkapää särkyy pahemmin, ollaan taas tilanteessa, että sitä pitää kuntouttaa kuukausia.

Mertaranta tunnustaa auliisti, että ulkopuolisen on helppo esittää arvionsa.

– Jos urheilija on valittu MM-kisoihin ja hän kokee, että pystyy heittämään, niin sinne vaan. On täysin urheilijan ja valmentajan välinen asia arvioida sitä. Meillä on erittäin harvoin nähty Suomessa sellaisia tilanteita, että urheilija on sanonut etukäteen, että hän ei lähde, vaikka hänet on valittu.

– Kynnys 'ein' sanomiselle on suuri. Se vaatii sitä, että urheilija todella tietää, että olkapää on todella romuna. Mitä se hyödyttää, jos lataat karsintoihin yhden heiton ja pääset sillä jatkoon? Sitten pitäisi heittää vielä finaalissa.

Dohan MM-kisat käynnistyvät reilun kuukauden päästä. Suomen joukkueeseen on keihäänheitossa valittu Helanderin ohella Antti Ruuskanen, ja kolmannesta paikasta kilvoittelevista Lassi Etelätalosta ja Toni Kuuselasta Etelätalo oli Ruotsi-ottelussa parempi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja