Antero Mertaranta nostaa Suomen keihästilanteesta vakavan huolen – Oliver Helanderin pahin skenaario on kylmäävä: "Täysin mahdotonta ajatella"

21:06
Tulosruutu selvitti Ruotsi-ottelun annin.

Tukholmassa käyty Ruotsi–Suomi-yleisurheilumaaottelu selkeytti peliä Suomen keihäänheiton viimeisen MM-valinnan suhteen. Toni Kuusela jo onnitteli edelleen sijoittunutta Lassi Etelätaloa kisapaikasta, ja myös C Moren selostaja Antero Mertaranta vaatii Etelätaloa Dohan koneeseen. Mertaranta nostaa esille samalla suuria huolia.

Miesten keihään lajivoitto meni Ruotsiin, kun Kim Amb kiskaisi komeaksi ennätyksekseen 85,89. Lassi Etelätalo (82,15) tuli toiseksi ja jätti taakseen Oliver Helanderin (80,66) ohella kisapaikasta kanssaan taistelleen Toni Kuuselan (79,38).

Viimeiset MM-valinnat tehdään reilun viikon päästä 2. syyskuuta, mutta Mertarannan mukaan Etelätalon ja Kuuselan välinen tilanne on tehtävä jo selväksi.

– Keihäässä kävi selväksi se, että Etelätalo on kolmas kisoihin lähtevä urheilija. Se pitää nimetä välittömästi, nyt ei kannata enää vatkata yhtään, Mertaranta sanoo.

– Etelätalon tulokset ovat olleet Kuuselaa parempia. Ruotsi-ottelussa häneltä nähtiin hyvä perusheitto, jolla hän takasi paikan MM-kisoihin.

Mertaranta spekuloi samalla sitä, ettei vastaava kiskaisu välttämättä riitä Dohassa edes karsinnoista finaaliin.

– Maailman taso on niin kova.

"Ei lupaa hirveän hyvää jatkossa"

Miesten keihäässä MM-kisoihin on jo nimetty Antti Ruuskasen ohella Oliver Helander, joka kertoi tuoreeltaan olkapäänsä vihoittelusta. Hän jätti Ruotsi-ottelussa kolme viimeistä heittoaan väliin. 

– Valtava huoli tällä hetkellä on se, että Oliver Helander on jälleen loukkaantuneena ja nyt on olkapää vaivana, jos edellisellä kertaa oli kylki. Tässä lajissa on täysin mahdotonta ajatella heittävänsä MM-kisoissa pitkälle, jos olet viikkotolkulla puolikuntoinen.

– Oliver on vasta nuori (22-vuotias) poika, ja on harmillista, että hänellä on näin paljon vaivoja. Se ei lupaa hirveän hyvää jatkossa, että on nyt jo näin paljon loukkaantuneena. Hän on kuitenkin kilpaillut erittäin säästeliäästi. Pahin skenaario tässä on se, että hän ei pysty heittämään ollenkaan, Mertaranta huokaa.

"Ollaan isojen kysymysten äärellä"

Mertaranta laskee keihäänheiton ainoaksi lajiksi, josta Suomella on superpäivänä ”minimaalisen pieni mahdollisuus” saavuttaa MM-mitali. Perinteisen menestyslajin sinivalkoinen tilanne on kuitenkin täynnä epävarmuustekijöitä.

– Ruuskasen Antilla on koko ajan pieniä vaivoja. Vaikka hän osaa varmasti kokemuksellaan vaalia terveyttään, on selvää, että ollaan isojen kysymysten äärellä, jos hänkään ei ihan täydessä tikissä ole – karsinnassa on kuitenkin vain kolme heittoa.

Kysymykset jatkuvat suuremmallakin mittakaavalla.

– Lupauksia ja nuoria on tulossa, mutta kuinka kauan heidän jalostamisensa aikuisten tasolle kestää ja tuleeko siitä jotain? Kysymysmerkkinä on sekin, jatkaako Tero Pitkämäki uraansa ollenkaan. Keihäs on ison murroksen vallassa, Mertaranta niputtaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja