Pitäisikö hammasvälit puhdistaa ennen vai jälkeen harjauksen? Vaihtoehdoista toinen on parempi – tässä syy

Hammasvälit tulisi puhdistaa kerran päivässä, mutta onko sillä väliä, tekeekö sen ennen vai jälkeen harjauksen? Vaihtoehdoista toinen on parempi, vaikka tärkeintä on, että hammasvälit ylipäätään puhdistaa säännöllisesti.

Hampaat tulisi harjata aamuin illoin ja kerran päivässä pesun yhteydessä olisi hyvä puhdistaa myös hammasvälit, joihin hammasharja ei yllä. Tapa vähentää reikiintymistä, estää ientulehduksen syntymistä ja auttaa pitämään hymyn kauniina.

Mutta onko sillä väliä, puhdistaako hammasvälit ennen vai jälkeen harjauksen? Hammaslääkäri ja apulaisprofessori Uchenna Akosa yhdysvaltalaisesta Rutgersin yliopistosta sanoo Yahoo-sivuston mukaan, ettei kysymykseen ole yksiselitteistä vastausta. Tärkeintä on, että hammasvälit ylipäätään puhdistaa.

Jos kuitenkin haluaa saada puhtaimman mahdollisen lopputuloksen, kannattaa hammasvälit puhdistaa Akosan mukaan ennen harjausta. Tällöin ahtaisiin rakoihin kertynyt töhnä ei jää suuhun vaan huuhtoutuu hammastahnan kanssa alas viemäristä.

Myös Terveyskirjaston artikkelissa suositellaan suorittamaan lankaus ennen hampaiden harjausta, jotta hammasväleistä puhdistettava bakteeripeite poistuu hampaiden pinnoilta. Lisäksi hammastahnan fluori pääsee paremmin puhtaisiin hammasväleihin.

Hammasvälit voi puhdistaa joko hammaslangalla, hammasväliharjalla tai hammastikulla. Sopiva väline riippuu käden motoriikasta ja hammasvälien koosta.

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Katso videolta hammaslääkärin viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Lue myös:

    Uusimmat