Sinunkin suussasi saattaa muhia salakavala sairaus: Tunnista varhaiset oireet

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Videolla näytetään, millaisia ovat hammaslääkärin yleisimmät työvälineet.

Varhainen diagnosointi on tärkeää parodontiitin tehokkaan hoidon kannalta. Pahimmillaan hampaat suusta vievä kansansairaus on yhdistetty myös muihin vakaviin terveysongelmiin.

Parodontiitti on merkittävä mutta alidiagnosoitu kansansairaus. Hampaan kiinnityskudosten sairauden varhainen havaitseminen olisi tärkeää, jotta ongelmaan voitaisiin puuttua mahdollisimman varhain.

Parodontiitti johtuu hampaiden pinnoille kertyneestä bakteeripeitteestä, joka alkaa tuhota ikenen alaisia hampaan kiinnityssäikeitä. Tästä johtuva ientaskujen syveneminen on bakteerien mieleen, ja ongelma pahenee.

Parodontiitti ei tuhoa vain hampaan kiinnityskudoksia. Hoitamattomana sairaus pitää elimistössä yllä tulehdustilaa ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Parodontiitti on yhdistetty myös muistisairauksiin sekä syöpään ja jopa erektio-ongelmiin.

Valitettavasti parodontiitti on siitä salakavala, että se saattaa edetä lähes olemattomin oirein. Women's Health listasi varhaisia vaaranmerkkejä, jotka ovat aihe varata aika hammaslääkärille.

1. Verenvuoto ikenistä hampaita puhdistettaessa

Verenvuoto ikenistä hampaita harjatessa tai hammasvälejä puhdistettaessa voi olla merkki tulehduksesta. Vuoto johtuu yleensä hampaiden pinnoille kerääntyneestä plakista tai hammaskivestä, jotka voivat laukaista tulehdusketjun.

On kuitenkin hyvä huomata, että tupakointi – joka on parodontiitin riskitekijä – supistaa verisuonia ja voi vähentää ienverenvuotoa huonosta suun terveydentilasta huolimatta.

2. Punoittavat, turvonneet ja arat ikenet

Ienten ärsyyntyminen on usein oire ientulehduksesta eli gingiviitistä, jonka aiheuttaa plakin kertyminen hampaiden ja ienten väliin. Hoitamattomana gingiviitti voi johtaa parodontiittiin.

3. Ienten vetäytyminen

Parodontiitti aiheuttaa ikenien vetäytymistä. Aiempaa pidemmiltä näyttävät hampaat ovat hälytysmerkki siitä, että suun terveys ei ole kunnossa.

Ienten vetäytyminen voi olla myös oire liian kovasta hampaiden harjaamisesta, mutta harjausvaurioon ei liity ienten punoitusta ja verenvuotoa.

4. Hampaiden heiluminen

Parodontiitin aiheuttama kudostuho johtaa hoitamattomana hampaiden liikkuvuuden lisääntymiseen ja lopulta irtoamiseen. Nämä ovat oireita, joita ei koskaan pitäisi sivuuttaa.

5. Hampaiden asennon muuttuminen

Ennen hampaiden irtoamista niiden asentoon voi tulla muutoksia. Hammasrivistöön saattaa ilmetä rakoja ja esimerkiksi etuhampaat voivat viuhkaantua eli erkaantua toisistaan.

6. Kipu

Gingiviitti ja parodontiitti voivat aiheuttaa myös kipua kiinnityskudoksissa. Yllättävä hammassärky, joka pahenee, on syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle mahdollisimman nopeasti.

7. Pahanhajuinen hengitys

Tulehdus voi aiheuttaa suussa pahaa makua ja hajua. Luotaantyöntävästä aamuhöngästä ei tarvitse huolestua, mutta jatkuvasti pahanhajuinen hengitys on syy tarkastella suuhygieniaansa.

Estä parodontiitti

Huolellinen ja säännöllinen hampaiden puhdistus ehkäisee parodontiitin syntymistä. Tupakointi ja diabetes ovat taudin merkittäviä riskitekijöitä, joten savukkeista kannattaa luopua ja diabetes pitää hyvässä hoitotasapainossa.

Myös metabolinen oireyhtymä, lihavuus, stressi ja perinnölliset tekijät lisäävät alttiutta sairastua parodontiittiin, listaa Terveyskirjasto. Terveelliset elämäntavat, painonhallinta ja stressin hillitseminen ovat siis hyväksi myös suun terveyden kannalta.  

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
Nappaa videolta viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Lue myös:

    Uusimmat