Tunnetko suusi "tulehdusprosentin"? Hammaslääkäri kertoo, mikä on BOP-indeksi, ja miksi sillä on väliä

BOP-indeksi kertoo, montako prosenttia ikenistä on tulehtunut. Tavallisesti tieto tulehdusprosentista on hammaslääkäriä varten, mutta potilaskin voi kysyä omaa prosenttiaan, kannustaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Jaana Järvinen.

Kansantauti. Niin iensairauksien erikoishammaslääkäri Jaana Järvinen kuvailee iensairauksia.

– Hampaiden kiinnityskudosten terveys on tärkeätä paitsi hampaiden pysyvyyden kannalta, myös koko yleisterveyden kannalta, hän kertoo sähköpostitse.

Järvinen toimii parodontologina Oral Hammaslääkäreiden vastaanotoilla. Parodontologi on iensairauksien asiantuntija.

Hammas koostuu kruunusta ja juuresta, mutta mikä on ienten rooli?

Hampaan osat ovat kruunu ja juuri. Kun ihminen hymyilee, näet hänen hammaskruununsa, mutta juuret ovat piilossa ienten alla. Niiden terveyden voi selvittää hammaslääkärin vastaanotolla.

Ikenet suojaavat hampaan kiinnityskudoksia. Siksi on tärkeää, että ne ovat terveet; jos ienrajaan ja hampaiden väleihin kertyy bakteeriplakkia, suomeksi siis likaa, ien voi tulehtua. Plakin esiintyminen suussa on normaalia, mutta kivettynyt plakki eli hammaskivi hampaiden pinnoilla aiheuttaa tulehdusta.

Mikäli tulehdusta ei hoideta, se voi johtaa hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumiseen eli parodontiittiin.

Katso myös: Tiesitkö? Hammaspaikat eivät ole ikuisia – niitäkin pitää vaihtaa tietyin väliajoin. Juttu jatkuu videon alla.

Tiesitkö? Hammaspaikkojakin pitää uusia 2:49

Ientulehdus koskettaa hälyttävän monia

Se, että ien vuotaa verta, on merkki ientulehduksesta – toiselta nimeltään gingiviitistä. Kolme neljäsosaa suomalaisista kärsii siitä, toisinaan jopa tietämättään.

Edennyt ientulehdus, siis parodontiitti, on myös hälyttävän yleinen: kolmekymppisistä 48–61 prosenttia kärsii tilasta, joka voi johtaa hampaiden menettämiseen.

BOP-indeksi kertoo, montako prosenttia ikenistä on tulehtunut

Koska ienten terveys on tärkeää, suun terveydentilan tutkimiseen kuuluu aina parodontologinen tutkimus. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jokaisen hampaan, myös implanttien, ientaskun syvyys mitataan ientaskumittarilla.

Jos ien alkaa mittaamisen jälkeisen vuotaa verta, tämä merkitään ylös. Kyseessä on BOP-indeksi, joka kertoo, montako prosenttia ikenistä on tulehtunut.

– BOP-prosentti voi olla korkea, vaikka potilas ei itse huomaa ientulehdusta, Järvinen muistuttaa.

Indeksin nimi tulee sanoista Bleeding On Probing. Suomeksi käytetään myös nimitystä "ienverenvuotoindeksi%".

Katso myös: Hampaaseen tuli reikä, joka paikattiin – kaikki on nyt korjattu? Väärin! Hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta. Juttu jatkuu videon alla.

Hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta 2:20

"Mielestäni potilaat voisivat kysyä prosenttiaan"

Monissa potilastieto-ohjelmissa kone laskee ienverenvuotoindeksin automaattisesti sen jälkeen, kun verenvuotopisteet on merkitty ientaskukaavioon. Tavallisesti tieto tulehdusprosentista on hammaslääkäriä varten, eikä sitä välttämättä kerrota potilaalle.

Toisaalta potilas voisi ilahtua siitä, että hyvä hampaiden kotihoito on tuottanut tulosta, ja prosentti on aiemman käyntikerran jälkeen pienentynyt.

– Itse kerron aina potilaille heidän ienverenvuotoprosenttinsa kannustavassa mielessä. Mielestäni potilaat voisivat kysyä prosenttiaan, Järvinen kannustaa.

– BOP on paitsi diagnostinen työväline, myös potilaita motivoiva. Sen avulla voidaan seurata hoidon tuloksia ja arvioida sopivat hoitovälit sekä omahoidon tehokkuutta kotona. Usein potilaat käyvät liian harvoin hammaslääkärissä tai suuhygienistillä, ja ientulehdus ehtii muhia kauan.

"Nollaan prosenttiin" ei pääse kukaan

Suuta pidetään terveenä, jos BOP-arvo on kymmenen prosenttia tai sen alle. Hampaiden hoidon tavoitteena on yleensä päästä tähän lukuun. "Nollaan prosenttiin" ei pääse käytännössä kukaan.

– Itse olen tyytyväinen, jos päästään 15 prosenttiin, Järvinen arvioi.

– 10–30 prosentin BOP-arvon katsotaan olevan paikallinen ientulehdus, ja kun BOP-prosentti on yli 30 prosenttia, puhutaan yleistyneestä ientulehduksesta.

Ikenet voivat parantua, mutta jos kotihoidon laiminlyö, ientulehdus alkaa jälleen

Jos ikenet tänä aamuna harjatessa vuosivat verta, ei kannata vaipua epätoivoon. Järvinen muistuttaa, että ientulehdus on hoidettavissa.

Kun hammaskivi poistetaan, ikenet paranevat hoidon jälkeen terveiksi noin viikossa. Käynti hammaskiven poistossa ei kuitenkaan tee autuaaksi, sillä jos kotihoidon laiminlyö, ientulehdus alkaa jälleen vallata jalansijaa suussa. Siksi hampaita tulisi hoitaa hyvin joka päivä.

– Harjaus aamuin illoin, suosituksena on kaksi minuuttia sähköhammasharjalla, sekä hammasvälien puhdistaminen harjauksen yhteydessä kerran päivässä silikonitikuilla, hammasväliharjoilla tai langalla. Säännölliset puhdistukset hammaslääkärin tai suuhygienistin luona yksilöllisesti määritellyn hoitovälin mukaisesti ovat tärkeitä, Järvinen vinkkaa.

Katso myös asiantuntijan neuvot: Näin hampaat kuuluu harjata!

Osittainen lähde: Hammaslaakariliitto.fi

Lue myös:

    Uusimmat